sport
0

FOTO / Judo: Sarajevo domaćin univerzitetskog prvenstva

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U naredna tri dana Sarajevo će biti domaćin Prvog evropskog univerzitetskog judo prvenstva, koje organizira Univerzitetski judo savez Kantona Sarajevo.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Po riječima direktora prvenstva Branislava Crnogorca, Evropska univerzitetska asocijacija za sport (EUSA) sa sjedištem u Ljubljani povjerila je organizaciju našoj zemlji na osnovu velikog međunarodnog iskustva bh. judo radnika, koji su dosad bili uspješni domaćini brojnih najvećih evropskih takmičenja.

Prvenstvo se organizira prvi put, a inicijativa za njegovo održavanje potekla je upravo od Branislava Crnogorca.

Najveća smotra studenata Evrope će imati visoki rejting, jer će među više od 200 učesnika sa 47 univerziteta iz 15 zemalja biti osvajača evropskih i svjetskih medalja.

BiH će predstavljati 30 takmičara i takmičarki sa osam univerziteta - iz Sarajeva, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Mostara, Travnika, Zenice i Bihaća.

Po riječima Crnogorca, ovog puta u ulozi selektora bh. reprezentacije, najviše se očekuje od Ibre MiIadina, Mitra Mrdića, Dražena Subotića, Aldina i Eldina Lukača i Franje Zadre, a kod judašica od Larise Cerić i Dejane Komnenović.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Posebno ohrabrenje predstavlja povratak najperspektivnije bh. sportašice Larise Cerić, svjetske juniorske prvakinje i evropske viceprvakinje (U-23), koja se uspješno oporavila nakon teške povrede i operacije koljena zbog koje je pauzirala šest mjeseci.

Prvenstvo će se održati i dvorani KSC Ilidža od 24. do 26. juna.

Kvalifikacione borbe i repasaž na rasporedu su svaki dan od 10.00 sati, dok su finalne borbe na programu od 16.00 sati.

Ceremonija svečanog otvaranja bit će obavljena u subotu u 16.00 sati. Ulaz u dvoranu je slobodan.