sport
0

Judo: Mekićev cilj nastup na trećoj olimpijadi

FENA
Osvajanjem bronzane medalje na turniru Svjetskog kupa prošle subote u Rimu bosanskohercegovački judista Amel Mekić na najbolji način je počeo kvalifikacije za nastup na olimpijskim naredne godine u Pekingu.

Nakon brojnih povreda koje su ga pratile u prošloj sezoni i slabog nastupa na ovogodišnjem Evrpskom prvenstvu u Beogradu, 26-godišnji član sarajevske Bosne vratio su u sam svjetski vrh. Najbolji bh. judista u kategoriji do 100 kg u Rimu je između ostalih savladao evropskog prvaka Mađara Danijela Hadfija, bivšeg svjetskog prvaka i bronzanog sa zadnjeg EP Francuza Frederica Demontfaucona, te bivšeg evropskog i svjetskog juniorskog prvaka Engleza Petera Cousinsa.

Selektor reprezentacije i Mekićev trener Branslav Crnogorac ističe da je ovaj uspjeh prvi vjesnik da će njegov pulen ostvariti cilj i izboriti nastup u Pekingu.

"Iako je zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi Judo savez BiH ove sezone propustio dva Svjetska kupa, Mekić je ovim uspjehom upisao prve značajne bodove, s realnim šansama da treći put izbori nastup na OI. Kvalifikacioni ciklus se nastavlja, nema opuštanja niti euforije. Kao i uvijek finansijska sredstva su i dalje nedostatna za sve nastupe i pripreme, ali uz bolju finansijsku potporu sve skupa bi moglo biti i još bolje", kazao Crnogorac.

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti Mekić bi do kraja ove sezone trebao da sakuplja bodove za olimpijsku normu na još 12 kvalifikacionih kupova. Ipak, njegov najznačajniji nastup u ovoj sezoni bit će Svjetsko prvenstvo u brazilskom Rio de Janeiru, sredinom septembra. Osvajanjem jednog od prvih pet mjesta na SP Mekić bi osigurao nastup u Pekingu.

Već sredinom ovog mjeseca Mekića očekuje novi nastup među svjetskom elitom, turnir Svjetskog kupa u Bukureštu na kojem je trijumfovao prije dvije godine.