sport
0

Judo: Evropski kup "Sarajevo Open 2006."

FENA
Judo savez Bosne i Hercegovine narednog vikenda u Olimpijskom centru Zetra bit će domaćin - Evropskog kupa "Sarajevo Open 2006."

Nakon organizacije Evropskog juniorskog prvenstva 2003. to će biti najveće međunarodno takmičenje u glavnom gradu BiH u ovom sportu. Judo turniri evrposkog kupa ove godine bit će održani u seriji u četiri evropska grada. Organizator prvog turnira prije dvije sedmice bilo je Celje, a poslije Sarajeva, takmičenja će biti još održana u Berlinu i Hamburgu.

Na turniru će učestvovati takmičari iz 10 zemalja, Japan, Iran, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Austrija, Velika Britanija, Nigerija, Gana, Indija, Albanija i BiH.

Prema riječima direktora turnira Branslava Crnogorca, cilj je da kroz uspješnu organizaciju evropskih kupova u naredne tri godine, Sarajevo dobije i najveći turnir - Svjetskog kupa.

Takmičenje će imati visoki rang nastupom reprezentacije Japana, svjetske velesile u ovom sportu. Od pojedinaca najzvučnije ime je Iranac Araš Miresmaili , dvostruki svjetski prvak u kategoriji do 66 kg, u kojoj će biti i najjača konkurencija.

BiH će nastupiti oslabljena nenastupanjem najboljeg judo borca Amela Mekića, koji će zbog teže povrede "ahilove tetive" morati pauzirati tri mjeseca, te Amira Topuza, koji će morati na operaciju meniskusa. Od ostalih bh. takmičara najviše se očekuje od Ibre Miladina, koji je pokazao vrhunsku formu na nekoliko posljednjih međunarodnih turnira, te braće Aldina i Eldina Lukača, Mitra Mrdića i Dražena Subotića.

U subotu, prvog dana takmičenja, na programu su borbe u sedam težinskih kategorija, muškarci do 60, 63 i 73 kg, a žene do 48, 52, 57 i 60 kg. Oba dana takmičenja će početi u 10.00 sati, dok će finalne borbe biti održane od 17.30 do 18.00 sati.