Jordanov logotip na kineskoj robi
0

Jordan tužio kinesku kompaniju za povredu autorskog prava

Totalsport
Michael Jordan (Foto: AFP)
Michael Jordan (Foto: AFP)
Nakon više od 20 godina čekanja, Micheal Jordan želi pred lice pravde dovesti kinesku kompaniju koja proizvodi sportsku odjeću i obuću. Ime joj je Qiaodan Sports Co....

Problem je što se na mandarinskom jeziku Qiaodan fonetski čita praktički identično kao Jordan. Osim što velik dio prihoda i profita ostvaruje kroz prodaju košarkaše robe, poput tenisica, dresova i lopti, kompanija u promotivnim materijalima također gotovo tri puna desetljeća koristi patentirane Jordanove logotipove, poput siluete zakucavača po kojoj je nekoć najbolji košarkaš svijeta dobio nadimak "Air".

Nadležnoj su sudskoj instanci u Pekingu Jordanovi advkati podnijeli tužbu za oštećenje intelektualnog vlasništva svog klijenta.

Kompanija koja ima bazu u obalnoj provinciji Fujian, prodaje svoju robu u 5715 vlastitih outlet-trgovina. Uskoro će na Šangajskog berzi njezini vlasnici izlistati obveznice kojima će dokapitalizirati 1.1 milijardu kineskih yuana, odnosno oko 175 miliona dolara.

Samo u prvome polugodištu prošle godina Qiaodan Sports je prihodovao 1.7 milijardi yuana. Od toga je ostao 341.5 milion čiste dobiti.