sport
34

Jedan od najpoznatijih svjetskih stadiona danas je ruševina

Klix.ba
(Johnny Joo)
Jedan od najočitijih i najtužnijih primjera dramatičnog pada Detroita i njegove okoline su ostaci stadiona Pontiac Silverdome. Nekad ponosni dom Detroit Lionsa je danas prazna ljuska ostavljena da istruhne.

Silverdome je na svom vrhuncu bio domaćin Super Bowla, NBA finala, posjete pape, WrestleManije, koncerata Led Zeppelina i Elvisa, te brojnih drugih događaja svjetske klase.

Međutim, sve to se promijenilo 2002. godine kada se NFL klub preselio na Ford Field. Silverdome je počeo propadati. Gradske vlasti pokušale su stadionu pronaći novu svrhu, uključujući organizovanje utrka, bokserskih mečeva i drugih događaja.

Kompanija za nekretnine Triple Investment 2009. godine kupila je stadion za 583.000 dolara, a njihovi planovi da ga pretvore u nogometni stadion nisu se nikada ostvarili.

Održavanje je bilo skupo, pa se uskoro urušio i krov i stadion je dodatno propadao, te je danas samo sjena grandioznog objekta i njegove sjajne prošlosti.

Fotograf Johnny Joo posjetio je napušteni stadion, a njegove fotografije svjedoče o tragičnoj sudbini koja je zadesila Silverdome.