sport
92

Jahorina Ultra Trail 2016 – trka između gradova i gora

Klix.ba
Planinarsko društvo Javorina iz Istočnog Sarajeva i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske su u petak, 10.6.2016. godine, u Staklencu, u parku Petar Kočić u Banja Luci, održali konferenciju za medije na kojoj su najavili drugo izdanje Jahorina Ultra-Traila.

Riječ je o takmičenju koje je Ministarstvo uvrstilo u Program sportskih manifestacija od značaja za Republiku Srpsku u okviru kojeg će se 30-31. jula, na stazama u prirodi između Višegrada, Han-Pijeska, Sarajeva i Jahorine održati četiri trke različite dužine:

Jelen Mini Trail (10 km), Midi Trail (33 km), Maxi Trail (84 km) i Ultra Trail (125 km).

Staze na kojima će se trke odvijati su u okviru projekta Via Dinarica označene planinarskom markacijom i povezuju Višegrad, Han-Pijesak i Sarajevo s Jahorinom. Uz prepoznatljive turističke destinacije, projekat Jahorina Ultra-Trail uvodi i manja mjesta poput Sjemeća i Borika na mapu aktivnog turizma kao značajne faktore koji kroz promociju prirodnih ljepota i afirmaciju outdoor i gastro ponude mogu značajno doprinijeti lokalnom razvoju. U cilju promocije navedenih lokaliteta i samog takmičenja, snimljene su i izrađene fotografije koje dokumentuju izuzetnu ljepotu istočne Republike Srpske koje su se uz prezentaciju projekta mogle vidjeti u Staklencu na izložbi nazvanoj Stazama Via Dinarice.

Projekat takođe podržava njemačko federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju kroz program ruralnog razvoja za region Drina-Tara koji implementiraju međuvladina organizacija SWG i GIZ.

Osim ruralnog i održivog razvoja, planinarsko društvo Javorina kao organizator takmičenja, zajedno s partnerima promoviše značaj očuvanja životne sredine s posebnim naglaskom na zaštiti šumskog fonda. U cilju zaštite istog, Sanja Kavaz, predsjednica PD Javorina, je najavila da će zajedno s kompanijom Molson Coors tokom priprema staza postaviti ekološke poruke dužinom njihovih najfrekventnijih dijelova koje će šetače, rekreativce i izletnike edukovati i pozivati na odgovorno ponašanje u šumi.

Na prvom izdanju Jahorina Ultra-Traila učestvovalo je 270 takmičara iz 14 zemalja, dok je za ovogodišnje izdanje nešto manje od dva mjeseca pred trku prijavljeno već preko 200 takmičara iz 15 zemalja.

"Najveće interesovanje je trenutno za Midi Trail, trku koja počinje na Kozijoj stazi u Sarajevu i preko tri olimpijska borilišta, bob staze na Trebeviću, bijatlonske staze na Dvorištima i ski staze na Jahorini, vodi do cilja koji se nalazi ispred hotela Bistrica. Na ovaj način želimo posjetiocima i stranim učesnicima pokazati i olimpijsko naslijeđe ali i zaboravljenim olimpijskim lokalitetima kroz trail trčanje dati novi sadržaj. U cilju promocije ove staze, PD Javorina će u subotu 17.6. za sve zainteresovane sportiste i rekreativce organizovati masovni izlazakna Trebević kako bismo im pomogli da se kvalitetno spreme za nastup na trci", najavila je Sanja Kavaz.

Organizator je ohrabrio sve rekreativce i sportiste koji vole izazov da se dodatno informišu o stazama putem njihove web starnice te izvrše prijavu za JUT najkasnije do 15. jula 2016. godine.