sport
51

Izbor sportiste ZDK: Priznanja pripala Amelu Tuki i Kaniti Bilić

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i atletičarka Atlatskog kluba Zenica Kanita Bilić izabrani su za najbolje sportiste Zeničko-dobojskog kantona po izboru novine "Naša riječ" i Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Na večerašnjoj svečanosti u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici izabrani su i najbolji sportski klubovi i treneri. Za najbolje seniorske klubove izabrani su Streljački klubZenica, Košarkaški klub "Kakanj" i Atletski klub Zenica, dok su priznanja za najbolje trener sportskih kolektiva dobili Elvedin Dubravac, Josip Pandža i Mehmed Skender. Josip Pandža večeras je u BNP-u bio i specijalni gost manifestacije, a izabran je i za najboljeg trenera u Zeničko-dobojskom kantonu.

U kategoriji najboljih juniorki priznanja su dobile Berina Mustić, Dajana Šimunović i Lamija Pašalić, dok su najbolji juniori Amar Borić, Ahmed Krnjić i Hasan Huseinbašić. Večeras su priznanja dobile i sportske nade Leonora Jukić, Elma Podojak, Lejla Begić, Vedran Mirković, Irma Numanović, Hajrudin Čamdžić, Adin Šećibović, Lejla Slipić i Ahmed Begić. Klub borilačkih sportova "Borac" Jelah izabran je za najbolji juniorski klub.

U prošloj godini za najbolji sportski događaj je odabran Međunarodni atletski miting "Zenica", a najuspješniji sportski radnici su Aziz Kevelj, Mustafa Dizdarević i Mensur Mušija. Nagrada za životno djelo pripala je Omeru Ćosoviću i Sulejmanu Demiru, dok je plaketu za promociju zdravlja dobio Smajil Durmišević. Elvir Starčević iz Zavidovića izabran je za najboljeg sportskog novinara.

Najbolji sportisti invalidi u 2015. godini bili su Hasna Hamzić i ARmin Šehić, a sportski radnik Hajrudin Zekić. Najbolji trener u kategoriji invalida je Zikret Mahmutović, dok je za najbolji sportski kolektiv izabran Savez za sport i rekreaciju invalida Općine Maglaj. Specijalno priznanje pripalo je Elviru Puriću.