sport
91

Iz Taekwondo saveza BiH tvrde: Čelnici Olimpijskog komiteta BiH ne poštuju Zakon ove države

Klix.ba
Kako tvrde u saopštenju, Taekwondo savez Bosne i Hercegovine već punih 18 mjeseci ne može ostvariti svoja prava koja mu po Zakonu BiH pripadaju. Kako navode u saopštenju koje je stiglo na našu adresu, čelnici Olimpijskog komiteta su međunarodnim taekwondo federacijama WTF (Svjetskoj taekwondo federaciji) i ETU (Evropskoj taekwondo uniji) proslijedili lažnu informaciju o osobama ovlaštenim za zastupanje i predstavljanje Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine.

"Čelnici Olimpijskog komiteta nisu imali potrebu da prethodno zatraže i provjere rješenje Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine, ID i Registar. Da su to učinili, znali bi da pojedinci koji su im se lažno predstavili u ime Taekwondo saveza BiH ustvari nisu predsjednik i generalni sekretar Saveza, te da i ne predstavljaju isti.

Gospodi iz Olimpijskog komiteta nije smetalo što ti pojedinci nisu posjedovali nikakav dokument koji ih legitimiše. Doduše, imali su potrebu da međunarodne taekwondo federacije obavijeste da su ti lažni predstavnici osobe koje su ovlaštene za zastupanje i predstavljanje Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine. Zašto je to učinjeno morat će odgovoriti pred nadležnim organima.

Taekwondo savez je uredno i pismeno obavijestio Olimpijski komitet, prezentirao validno rješenje Ministarstva pravde BiH, dostavio dokumentaciju po osnovu koje se jasno vidi ko je legitiman predstavnik Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine. Zahtijevali smo da Olimpijski komitet BiH obavijesti međunarodne taekwondo federacije WTF i ETU i da im dostave pravu informaciju o ovlaštenim osobama koje predstavljaju Taekwondo savez BiH kako u rješenju Mnistarstva pravde BiH i stoji.

Praksa ovih međunarodnih federacija je da nacionalni Olimpijski komitet potvrdi osobe koje su u zemlji ovlaštene za predstavljanje Taekwondo saveza. Desetine upita, dopisa i kontakata smo dostavili i ostvarili sa čelnicima Olimpijskog komiteta, ali već punih 18 mjeseci Taekwondo savez BiH ne može ostvariti svoja zakonska prava koja mu pripadaju. Čelnici Olimpijskog komiteta ne žele potvrditi rješenje Ministarstva pravde BiH i dostaviti potvrdu međunarodnim taekwondo federacijama.

Ovim činom čelnici Olimpijskog komiteta BiH legitimnim članicama Taekwondo saveza BiH pričinjavaju ogromnu materijalnu štetu i narušavaju ugled. Taekwondo savez BiH zaprimio je desetine odštetnih zahtjeva klubova, jer njihovi takmičari ne mogu učestvovati na evropskim, svjetskim i ostalim renomiranim i licenciranim turnirima, kao i bodovnim turnirima za Olimpijske igre.

Zahtjev za pravnu zaštitu pokrenuli smo kod Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva pravde BiH. Navedena ministarstva uredno smo informisali o ovim događajima, dostavljali im informacije i dopise međunarodnih federacija, tražili da u okviru svojih nadležnosti adekvatno reagiraju prema Olimpijskom komitetu BiH i da nas pravno zaštite“, stoji u saopštenju Taekwondo saveza BiH.