Dodijeljene nagrade za sport
0

Ivica Osim, Larisa Cerić i Žana Novaković dobitnici državnih nagrada

FENA
Ivica Osim
Ivica Osim
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dodijelilo je danas prvi put u historiji naše zemlje državnu nagradu za sport. Nagrade su dobili Ivica Osim (nogomet), Larisa Cerić (džudo) i Žana Novaković (skijanje).

Nagrada je najviše priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji Bosne i Hercegovine.

Svečanost kojoj su, uz zaslužne sportiste, prisustvovali i najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH održana je u Plavoj sali zgrade institucija BiH.

"Volio bih da mogu podijeliti ovu nagradu sa svim velikanima našeg sporta kojih više nema. Isto tako bih volio da naše ministarstvo povede više računa o sportskim legendama i velikanima ovoga grada koji su dali mnogo toga Sarajevu, a danas su zaboravljeni", kazao je Ivica Osim.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović uručio je priznanja zaslužnim sportistima te poručio da je teško bilo izabrati dobitnike jer je BiH podarila hiljade sportista koji su je promovisali širom svijeta.

Žana Novaković nije prisustvovala uručenju nagrade jer se nalazi na Olimpijskim igrama u Vankuveru, pa je u njeno ime nagradu preuzela njena sestra.

Larisa Cerić je zahvalila uime svih sportista i poručila da će ubuduće još napornije trenirati i predstavljati BiH u najboljem svjetlu.