Premlada za Olimpijadu
0

Istraga o kineskoj dobitnici zlatne medalje

Sarajevo-x.com
Zvaničnici Olimpijade pokrenuli su istragu zbog osnovane sumnje da je gimnastičarka He Kexin, koja je u Pekingu čak osvojila zlatnu medalju, premlada za učestvovanje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

He Kexin je, naime, postala ponos zemlje domačina nakon što je uspjela izboriti prvo mjesto u pojedinačnom i grupnom takmičenju.

Kineski treneri su je prijavili kao 16-godišnjakinju, ali pokrenuta je službena istraga, nakon tvrdnji da možda tek ima 14 godina, te da je premlada za učestvovanje na ovom velikom svjetskom sportskom takmičenju.

Ukoliko istraga pokaže da se zaista radi o 14-godišnjakinji He Kexin bi mogla ostati bez medalje koju je osvojila u ponedjeljak, otkriva britanski Telegraph.

Istraga je pokrenuta nakon što je američki kompjuterski stručnjak Mike Walker kontaktirao Međunarodni olimpijski komitet i kazao kako je pronašao dokumente kineske vlade u kojima piše da starosna dob gimnastičarke ne odgovara pravilima Olimpijade.

Bela Karolyi, bivši trener gimnastike, čija supruga trenira američki tim gimnastičarki, nekoliko puta je optužio Kinu da koristi gimnastičarke neodgovarajuće starosne dobi.

Starosna dob druge dvije Kineskinje Jiang Yuyuan i Yang Yilin također je predmetom sumnje. Magazin Time je objavio informaciju da u vladinim dokumentima, koji su nestali, piše kako obje djevojčice imaju tek 14 godina.

Donja starosna granica za gimnastičarke podignuta je sa 14 na 15 godina 1981. godine, a 1997. godine na 16 godina, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje mladih sportaša.