Mekić i Crnogorac
11

Istog dana doktorirao učitelj, magistrirao učenik

FENA
Učitelj i učenik Branislav Crnogorac i Amel Mekić odbranili su doktorsku, odnosno magistarsku disertaciju istog dana na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, saopćeno je iz te visokoškolske ustanove.

Prof. dr. Branislav Crnogorac, selektor seniorskog bosanskohercegovačkog džudo tima, odbranio je jučer doktorsku disertaciju o temi "Transformacija bazičnog i specifičnog motoričkog statusa vrhunskih džudista pod utjecajem inoviranog modela treniranja".

Istog dana je njegov učenik i jedan od najboljih vrhunskih bh. sportist Amel Mekić odbranio magistarsku disertaciju "Utjecaj morfoloških karakteristika i morotičkih sposobnosti na izvođenje tehnike Kata Gurume u lijevu i desnu stranu kod džudista u BiH".

Mentor i jednog i drugog kandidata je bio prof. dr. Izet Rađo.

Obojica su vrlo uspješno dokazali kvalitete i na naučnom planu te potvrdili svoje vrijednosti koje su dovedene u sinergiju s praksom koja će sigurno stvoriti nove i bolje rezultate, saopćeno je.

Odbrani doktorske i magistarske disertacije prisustvovali su mnogi sportisti i sportski radnici, među njima proslavljeni džudo asovi: prof. dr. Slavko Obadov, prof. dr. Patrik Drid, Momir Lučić, dr. Milanko Mučibabić i Dragomir Tavra.

Odbrani doktorske disertacije Branislava Crnogorca prisustvovali su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Siniša Kisić.