sport
47

Ismir Jusko započeo pripreme za ekspediciju na Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike

FENA
Ismir Jusko
Ismir Jusko
Bosanskohercegovčki alpinista Ismir Jusko započeo je pripreme za osvajanje najvišeg vrha Južne Amerike, argentinske Aconcague, koja se nalazi na na visini od 6.960,8 metara.

Jusko će s partnerom, uspješnim bh. maratoncem i triatloncem, Tomislavom Cvitanušićem, krenuti na ovaj opasni poduhvat početkom naredne godine u sastavu "Extreme Samit Teama" iz Srbije.

"'Extreme Samit Team' iz Srbije ima višegodišnje iskustvo u organiziranju ekspedicija na sve velike svjetske vrhove. Ovo je tehnički veoma opasna ekspedicija, koju odlikuje nevjerovatna promjena temperature. Drago mi je što će mi partner biti Tomislav Cvitanušić. Bit će mi drago da i ovog puta pored sebe imam čovjeka na kojeg se mogu osloniti", kazao je Jusko.

Jusko je ove godine već ostvario veliki uspjeh kada se početkom maja, zajedno s kolegom iz Kluba borilačkih sportova ''Bushido'' Benjaminom Kasumovićem, popeo na vrh dijela planinskog lanca Himalaya Island Peak, koji se nalazi na 6.182 metara nadmorske visine.

Nakon uspona na Aconcaguu u Argentini, bh. alpinista planira osvojiti čuveni Mont Everest, čiji se vrh nalazi na visini 8.848 metara.