sport
495

Ismir Jusko i Benjamin Kasumović spremni za pohod na Himalaje

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosanskohercegovački planinari Ismir Jusko Švabo i Benjamin Kasumović spremili su se za međunarodnu ekspediciju "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014" radi osvajanja vrha dijela planinskog lanca Himalaja, koji se zove "Island Peak" i nalazi se na 6.182 metra visine.

Jusko je na današnjoj konferenciji za medije govorio o pripremama za avanturu koja će trajati 23 dana, a učestvovat će 12 ljudi iz različitih država svijeta.

"Fizički smo spremni za ekspediciju, a što je bitnije uspjeli smo obezbijediti potrebnu logistiku. U mnogo čemu možemo zahvaliti ljudima koji su već osvajali neke od najviših vrhova svijeta, njihovi savjeti su od neprocjenjive vrijednosti, a edukaciju i pripreme smo obavili u sarajevskoj Školi alpinizma. Trenirali smo intenzivno zimi i ljeti, tako da smo sada u potpunosti spremni za ovakav poduhvat", rekao je Jusko.

Avantura dvanaestočlane ekspedicije započet će u Katmanduu, glavnom grada Nepala, iz kojeg će se malim avionima prebaciti do gradića Lukle, čiji aerodrom je jedan od najopasnijih na svijetu zbog male piste koja završava na strminama okolnih planina.

Iz Luklea će se zaputiti preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea, Gorak Shepa, do baznog kampa planine Everest. U baznom kampu planinari će provesti dan dodatne aklimatizacije, nakon čega ih putovanje vodi ka baznom kampu Island Peaka.

Kasumović je istaknuo da se najviše pribojava visinske bolesti, jer je kod osvajanja vrhova visine iznad 4.000 metara jedan od ključnih faktora aklimatizacija, što posebno dolazi do izražaja kod pokušaja osvajanja bilo kojeg vrha u Himalajama, gdje su bazni kampovi na visinama od oko 5.500 metara.

"Fizički smo spremni, ali najveći problem kod osvajanja ovako visokih vrhova je aklimatizacija i to je glavni razlog što mnogi ne uspiju u svojim pohodima. Aklimatizovat ćemo se 15 dana, po principu svakodnevnog uspona na veće nadmorske visine, a spavanjem na nižim visinama. Nadam se da nećemo imati problema i da će ovo biti jedna lijepa sportska avantura", rekao je Kasumović.

Dvanaestočlanu ekspediciju očekuju i drugi problemi koji su se posljednjih godina javili globalnim zagrijavanjem planete.

Kako je objasnio Jusko, zbog globalnog zatopljavanja u zadnjih nekoliko godina na putu do vrha Island Peaka pojavili su se veliki procjepi u ledu, koji nerijetko dosežu dubinu od više stotina metara i znaju biti pokriveni snijegom, a samim time teško uočljivi. Također, planinarima prijeti obrušavnje velikih stijena.

Jusko i Kasumović, članovi Kluba borilačkih sportova ''Bushido'', neće stati na himalajskom vrhu, ali za pohode na vrhove iznad 8.000 metara morat će prikupiti više iskustva.

"Već sada postoje načelni dogovori da u februaru 2015. budemo dio ekspedicije koja će se pokušati popeti na najveći vrh Južne Amerike, Aconcagua, koji se nalazi u Argentini i visok je oko 7.000 metara. Nakon toga namjeravamo osvojiti i neke evropske vrhove, a cilj je osvajanje vrhova iznad 8.000 metara", naglasio je Jusko.

Bh. alpinisti pozvali su mlade ljude širom BiH da se počnu baviti ovim sportom, a posebno zahvaljuju sarajevskoj Školi alpinizma, instruktorima Muhamedu Gafiću, Samiru Mehiću i Demiru Nerminu, s kojima su se u posljednjih 12 mjeseci pripremali za odlazak na Himalaje.