sport
258

Ironmani iz BiH počeli naporne pripreme za najteže takmičenje na svijetu

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike na Ironman triatlonu koji će se održati u Austriji u junu ove godine.

Riječ je o zahtjevnoj disciplini gdje učesnici plivaju, voze bicikl i trče. Za sve to je potrebna velika snaga i vještina kako bi izdržali jednodnevno takmičenje i pokazali zavidne rezultate. Još teži od samog takmičenja je višemjesečni period teških treninga s kojim se treba nositi i koji je teži zbog zimskog perioda.

Ironman triatlon podrazumijeva dionice plivanja od 3,8 kilometara, 180 km vožnje bicikla i 42.195 m trčanja, a posljednja dionica se sastoji od trčanja maratona koji je sam po sebi izazov jer je jedan od najtežih sportova na svijetu.

"Za pripreme za Ironman triatlon potrebno je mnogo volje, odricanja i organizacije jer u našem slučaju nije riječ o profesionalnim triatloncima već o vrlo zauzetim menadžerima i morat ćemo stisnuti i ovako već pune dnevne rasporede te ubaciti 15-ak sati treninga sedmično. Očekuje nas izuzetno zahtjevna prva polovina godine. Sve do juna 2016. godine moramo trenirati dva puta dnevno gotovo svim danima u sedmici. Potom ćemo krajem juna izaći na taj veliki ispit pri kojem temperatura može dosegnuti i plus 40 stepeni i gdje ćemo u trajanju od 11 do 15 sati preći 226 kilometara što većom brzinom i bez pauze", objasnio je za Klix.ba Erol Mujanović.

"Svaka od tri dionice ima i svoj vremenski rok u kojem je treba završiti. Tako da, ako ste svjetski prvak u trčanju ili u biciklizmu, ali ste prespor plivač, ipak slijedi eliminacija iz takmičenja, tako da ne smijete potcijeniti nijednu od tri discipline", dodao je Tomislav Cvitanušić.

Ko su Ironmani iz BiH?

Tomislav Cvitanušić - svestrani sportista koji se godinama, između ostalog, uspješno bavi trčanjem, triatlonom i alpinizmom. Ironman triatlon je već jednom uspješno završio, što je vrlo korisno iskustvo i za drugi nastup. Član je menadžerskog tima Udruženja Marathon Sarajevo koje organizuje Sarajevski polumaraton i trener je u najpozitivnijoj priči u gradu, u Školi trčanja Klix.

Emir Baralić - trenutno radi kao projektni menadžer za njemačku kompaniju u Ugandi i bavi se planinarenjem, ronjenjem i sportovima izdržljivosti. Bivši je profesionalni plivač i vaterpolista. Aktivni je član Ronilačkog kluba Bosna i prijatelj Škole trčanja Klix. Završio je već 15-ak, maratona, polumaratona i raznih triatlona, a trenutno je u najboljoj formi i koristi sve prednosti Afričke klime za teške treninge te trenira 15 sati sedmično.

Dario Ružić - zaposlen u Avtera BH Sarajevo kao menadžer prodaje za Hewlett Packard. Aktivno uključen u humanitarni rad kroz projekat "Run for a Better Tomorrow" i sarađuje s Udruženjem Marathon Sarajevo. Višegodišnji je trkač i triatlonac, a preko zime i skija. Krenuo je upravo sa devet treninga sedmično, a najdraži dan u sedmici mu je ponedjeljak jer nema treninga.

Erol Mujanović - profesionalni menadžer, konsultant i direktor Udruženja Marathon Sarajevo koje organizuje Sarajevski polumaraton. Maratonac je sa 20 godina iskustva i sa više od 60 istrčanih polumaratona i maratona širom svijeta. Finišer 135 km dugog planinskog ultramaratona od Sarajeva do Srebrenice 2007. godine i trener je u Školi trčanja Klix. Također, vegetarijanac je već 20 godina i teži ka konzumiranju sirove ishrane (raw food).

Kako u Austriji, tako i na drugim Ironman takmičenjima u ovoj godini širom Evrope će biti i nekoliko drugih takmičara iz BiH, a Udruženje Marathon Sarajevo priprema i nekoliko svojih članova i za poluironman triatlon distancu, nastavljajući tako svoju društvenu misiju građenja zdravijeg i boljeg društva, prije svega putem rekreativnog trčanja i Škole trčanja Klix.