sport
1

Iranki poništen rekord u plivanju zbog "neprikladne" odjeće

Klix.ba
Iranki, koja je preplivala 20 km u hidžabu, uskraćeno je bilježenje zvaničnog rekorda, jer je njena odjeća prikazala njenu žensku figuru.

Elham Asghari dizajnirala je poseban "islamski" kupaći kostim, koji je dodao šest kilograma njenoj težini, kako bi joj vlasti dozvolile da pokuša plivati na duge staze u Kaspijskom moru, u junu ove godine.

Ipak, njena odjeća očito nije bila dovoljno prikladna za konzervativne iranske vlasti te njen rekord nije zvanično zabilježen.

Ova 32-godišnjakinja je za devet sati preplivala 20 km. Plivanje u hladnim kaspijskim vodama počela je u gradu Noshahru. Učinila je to iz prkosa vlastima koje brane ženama da plivaju u otvorenim vodama, kako muškarcima ne bi prikazivale oblik svog tijela.

Iako je Asghari nosila široki kupaći kostim i maramu na glavu, vlasti su odbile priznati njene napore.

"Rekli su mi da nije važno koliko je islamska moja oprema i da je to neprihvatljivo. Kažu da se ženski oblik mog tijela vidio kada sam izašla iz vode", rekla je Asghari.

Kako bi pridobila podršku javnosti u svojoj borbi protiv vlasti, Ashgari je snimila sebe kako pliva u kostimu za koji tvrdi da se većina plivača ne bi mogla izboriti s njim.

"Plivala sam 20 km od Nowshahra, a oni su to smanjili na 15 km. Protestovala sam i prihvatili su 18 km, ali nisu zabilježili rekord. Moj rekord od 20 km je talac u rukama ljudi koji ne mogu preplivati ni 20 metara", kaže Ashgari na snimku i dodaje kako se neće pokoriti njihovom nasilničkom ponašanju.

Ovaj incident nije prvi koji je Ashgari imala sa vlastima. Prilikom ranijeg plivanja u otvorenim vodama, policijski čamci su joj blokirali put, a njihovi propeleri su joj isjekli noge.

"Boje se da će, ukoliko priznaju moj rekord, morati odobriti i moju plivačku opremu, što bi moglo dovesti do pristupa žena otvorenim vodama", rekla je Ashgari za Guardian i dodala kako će novi režim Hassana Rouhanija biti slobodniji od Ahmedinedžadovog.