sport
153

Internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" 17. i 18. oktobra

Klix.ba
Plivački miting "Mladi za mlade" kao najveći miting na našim prostorima koji okuplja veliki broj plivačkih klubova i država učesnica, tradicionalno se održava u mjesecu oktobru u Olimpijskom bazenu Sarajevo. Ovogodišnji miting kvalifikacioni je za XXXI Olimpijske igre u Rio de Janeiro i samim tim bit će događaj koji će okupiti vrhunske plivače iz regije i Evrope. Miting se održava od 17.-18. Oktobra u olimpijskom bazenu Sarajevo u organizaciji PK Sport time i udruženja "Mladi za mlade Sarajevo", a u suorganizaciji Olimpijskog bazena Sarajevo.

"Organizacija je u toku, prijave pristižu konstantno, najveći broj je od strane hrvatskih i slovenskih plivačkih klubova i saveza što nam je iznimno drago. Takođe zainteresovanost olimpijaca iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske je velika upravo iz razloga kvalitetnog programa, vrijednih novčanih nagrada i kvalifikacija za Olimpijske igre u Rio de Janeiro 2016. Pored plivača iz regiona i Evrope, na mitingu će učešće uzeti i veliki broj plivačkih klubova iz BiH među kojima su i perspektivni plivači koji su po prvi put kao reprezentacija BiH u plivanju učestvovali na Četveromeču nacija u Sisku ove godine gdje su postigli značajne rezultate", istakla je Emina Mašić, PR mitinga.

Na ovogodišnjem takmičenju očekujemo preko 350 takmičara koji će se natjecati u pet disciplina za mušku i žensku katagoriju i na taj način boriti se za vrijedne novčane nagrade. Organizatori mitinga obezbjedili su novčane nagrade za prva tri mjesta muške i ženske kategorije. Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50m kraul za mušku i žensku kategoriju. Novčane nagrade za prvo mjesto iznosi po 600 eura, drugo mjesto 300 eura i treće mjesto 200 eura.

U predhodne tri godine učešće u mitingu uzelo je preko 800 takmičara iz 9 država, na kojima je oboreno velik broj državnih rekorda, osvojeno 18 novčanih nagrada, te šest Grand prix nagrade. Kvalitet uspješnog mitinga potvrđuje i činjenica da je miting od prve godine realizacije uvršten u kalendar FINA-e i LEN-e, te da je podržan od svih relevantnih instutucija kao što su: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Olimpijski komitete BiH.

Generalni pokrovitelj mitinga je Grad Sarajevo, a podršu projektu pružili su i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kultre i sporta KS, Općina Novi Grad. Zlatni sponzor projekta je BH Telecom, a sponzori projekta su i MHS doo, Hotel BM,Imtec, Harysoft i Franck. Medijski pokrovitelj projekta: Antena Sarajevo, RSG radio, Klix, Sport avaz, BHRT, Plakat doo.