sport
0

Interkontinentalni kup: Reprezentacija BiH u pohodu ka novoj tituli

FENA
Aktualni paraolimpijski svjetski i evropski prvak u sjedećoj odbojci - reprezentacija Bosne i Hercegovine od 23. do 30. aprila u egipatskoj Ismailiji jurišat će na novi međunarodni trofej - titulu pobjednika 1. interkontinentalnog kupa.

U paraolimpijskoj godini odbojkašima BiH ovo će biti najznačaniji međunarodni nastup do odlaska u Peking. Izabranici selektora Mirze Hrustemovića u Egiptu će odmjeriti snage s glavnim konkurentima za odbranu paraolmpijskog zlata - selekcijama Irana, Njemačke i Rusije.

Pred put u Egipat održana je zajednička pres-konferencija vodstva reprezentacije i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, koji je u svim dosadašnjim aktivnostima bh. selekciji davao najznačajniju podršku.

"Za bh. sport jako je bitan nastup naše reprezentacije u sjedećoj odbojci. Bez obzira na ishod u Egiptu, smatram da su naši momci opravdali povjerenje svih građana BiH. Naši odbojkaši uživaju velike simpatije, zadužili su nas da ih bodrimo i da im pružamo finansijsku potporu. Vlada KS-a će ostati uz naše odbojkaše, to je naša dužnost i obaveza", kazao je premijer Vlade KS-a Samir Silajdžić.

Kantonalni ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović je najavio da će svi reprezentativci iz KS-a u narednih pet mjeseci, do početka Paraolimpijskih igara, dobivati stipendije po 500 KM.

Kapiten Sabahudin Delalić je naglasio da se naša reprezentacija nije posebno pripremala za učešće na ovom turniru, obzirom na to da je domaće ligaško takmičenje u toku i da su svi igrači spremni i u trenažnom procesu.

"Turnir je prilika da uoči Igara u Pekingu provjerimo formu i slabosti, kako naše tako i naših protivnika", kazao je Delalić.

Na Interkontinentalnom kupu nastupt će 10 reprezentacja, podijeljenih u dvije grupe. BiH će igarati u A-grupi s ekipama Uzbekistana, Rusije (25.), Njemačke (26.) i Brazila (27. aprila), dok su u B-grupi Egipat, Iran, Ukrajina, Kazahstan i Irak.

Boje BiH u Egiptu branit će: Safet Alibašić, Adnan Manko, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Asim Medić, Nedžad Salkić, Zikret Mahmić, Ermin Jusufović, Dževad Hamizić, Mirza Duran, Sabahudin Delalić, Hidajet Jusufović.