sport
5

Indijski "džepni Herkul" preminuo u 104. godini

FENA
Manohar Aich (Foto: Arhiv/AFP)
Manohar Aich (Foto: Arhiv/AFP)
Manohar Aich, bodybuilder koji je postao prvi Indijac koji je osvojio titulu Mr. Universe u 1952. godini i stekao je nadimak "džepni Herkul" zbog svog niskog rasta, preminuo je u 104. godini.

Aich, koji je bio visok samo 1,5 metara, počeo je dizati tegove dok je radio kao instruktor u gimnastičkoj dvorani Kraljevskog indijskog zrakoplovstva.

On je dobio otkaz nakon što je ošamario britanskog oficira koji je davao uvredljive izjave o Indijcima i dobio je kratku zatvorsku kaznu - koju je kasnije opisao kao "prikriveni blagoslov".

"Tamničar je bio veoma ljubazan i omogućio mi je da treniram. Zapravo, ohrabrivao me je na to", izjavio je Aich u intervjuu za novine Indian Express povodom njegovog stotog rođendana.

On je napustio zatvor kada je Indija stekla nezavisnost u 1947. i odlučio je da se naseli u istočnom gradu Kolkata gdje je prodavao kokose kako bi zaradio za život.

Njegov interes za bodybuilding nastavio se, međutim, i on je 1951. otputovao u Britaniju kako bi učestvovao u takmičenju Mr. Universe.

Nakon što nije uspio osvojiti titulu, odlučio je ostati u Britaniji radeći za Britanske željeznice. U 1952. je postao prvi Indijac koji je pobijedio u tom takmičenju.

Aich je preminuo u svom domu u Kolkati u nedjelju, izjavio je njegov sin za AFP putem telefona.

"Otac je običavao reći da disciplina dolazi iznutra. Uvijek je održavao strogi životni režim"l kazao je Manoj Aich.

"Njegova jednostavna prehrana koju su činili voće i povrće, skupa s rižom i ribom učinila ga je zdravim. On nikada nije pušio niti je konzumirao alkohol", kazao je Aichov sin.