Ostvaren u mješovitoj konkurenciji
0

IAAF poništio svjetski rekord Paule Radcliffe

Totalsport
Paula Radcliffe
Paula Radcliffe
Međunarodna atletska federacija (IAAF) nakon osam je godina poništila svjetski rekord u maratonu koji je postavila Britanka Paula Radcliffe.

Razlog su nova pravila koja kažu da svjetski rekord ne može biti priznat ako je ostvaren u mješovitoj konkurenciji. Radcliffe je dosadašnji rekord (2:15:25) istrčala u aprilu 2003. na Londonskom maratonu u utrci u kojoj su sudjelovali i muškarci, tako da će se taj rezultat, prema novim pravilima, voditi samo kao ''najbolji u svijetu'', ali ne i kao svjetski rekord.

IAAF je odluku donio u namjeri da neutralizira utjecaj muških ''pacemakera'' ili ''zečeva'' na rezultate atletičarki. Za utjehu sjajnoj britanskoj atletičarki, ona će i dalje ostati svjetska rekorderka, ali s rezultatom 2:17:42 istrčanim 2005. u Londonu, ali u skladu s novim pravilima.

Na odluku IAAF-a zajedničkim su saopćenjem reagirale udruge World Major Marathons (WMM) i Savez međunarodnih maratona (AIMS).

''Velika većina ženskih cestovnih utrka diljem svijeta se održava u mješovitim uvjetima. Stoga su nova pravila, koja najbrža vremena ostvarena u takvim uslovima više ne tretiraju rekordima, zbunjujuća i nepoštena, a ne poštuju ni historiju našeg sporta'', stoji u saopćenju.

Radcliffe (37) će predstojeći vikend u Berlinu nastupiti na svome prvom maratonu nakon rođenja drugog djeteta prošle godine.