sport
196

Husić i Berberović jedini iz BiH na Svjetskim igrama veterana

Klix.ba
Belmir i Haris
Belmir i Haris
Treneri najuspješnijeg taekwondo kolektiva u Bosni i Hercegovini, Novi Grad Sarajevo, Haris Husić i Belmir Berberović, učesnici su Svjetskih igara za veterane (World Masters Games) koje se održavaju u Torinu od 1. do 11. avgusta.

Svjetske igre veterana su manifestacija slična Olimpijskim igrama, ali samo za sportiste koji imaju napunjenih 35 godina starosti i više. Organizira se svake četiri godine, a trenutno je prijavljeno oko 10.000 sportista iz cijelog svijeta koji će se takmičiti u 30 sportova. Naravno, jedan od sportova je i olimpijski taekwondo, te će naši predstavnici, koji na put kreću već 6. avgusta, pokušati izboriti plasman za medalju.

Berberović će nastupati u poluteškoj kategoriji do 80 kg, a Haris Husić u kategoriji preko 80 kg. Prema rasporedu takmičenja, naša dva takmičara imaju zakazano vaganje 8. avgusta, a dan kasnije planiran je nastup u eliminacionim borbama.

"Može se reći da idemo rasterećeni, bez ikakvog pritiska. Nije nam poznato ko bi nam mogli biti protivnici, mada se nadamo da će konkurencija biti izuzetno jaka. Takmičari starosti 35 i više godina nisu nimalo bezazleni, a neki se još uvijek aktivno takmiče i nastupaju na svjetskim i kontinentalnim prvenstvima, pa čak i na Olimpijskim igrama. Nažalost, tokom priprema zadobio sam povredu meniskusa, tako da već kraći period odmaram i idem na terapije, te se nadam da ću barem bez povrede nastupiti na Igrama. Moj kolega Belmir redovno trenira, deset puta sedmično i veoma je dobro pripremljen, a moglo bi se reći i da je u životnoj formi. Nadamo se da rezultat neće izostati i da će naš trud na kraju biti nagrađen medaljama. Naravno, pripreme i odlazak su finansirani u osobnom aranžmanu, a nijedna vladina institucija nije stala iza nas!", izjavio je Haris Husić, član tima za odlazak na WMG i trener taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo.