sport
8

Humanitarna akcija "Trčite sa ciljem, prema cilju!" u okviru Sarajevo polumaratona

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sarajevo polumaraton, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, ove godine imat će snažan humanitarni karakter. "Trčite sa ciljem, prema cilju!" je moto humanitarne akcije koja za cilj ima prikupljanje sredstava za podršku projektima mladih koje su odabrali u Institutu za razvoj mladih KULT – Školi prijateljstva i Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA.

Za nešto manje od dva mjeseca, 20. septembra 2015. godine u devet sati ujutro ispred BBI centra u Sarajevu, deveti put označit će se start Sarajevo polumaratona. Međunarodni je to događaj, koji organizuje Udruženje „Marathon“ Sarajevo, a koji je tokom devet godina izrastao u najmasovniji sportski događaja u BiH, u kojem je prošle godine učestvovalo više od 1200 trkača i trkačica iz 32 države.

Ta činjenica, tvrde iz Udruženja, Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu, donosi višestruku korist.

"Izuzev ekonomske, ekološke i sportske dimenzije projekta posebno nam je važan humanitarni aspekt jer želimo unaprijediti društvo u kojem živimo. Trkači i sportisti generalno, poznati su kao izrazito dobri i solidarni ljudi", ističe Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo, koje će ove godine, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, prikupljati sredstva za podršku odabranim projektima mladih.

Sportisti ali i gosti ovog sportskog događaja, ove će godine moći podržati rad Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA i Školu prijateljstva.

"Zadovoljstvo nam je biti partner Udruženju Sarajevo Marathon, naročito u ovom humanitarnom dijelu sportskog događaja. Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA jedan je od vodećih društveno odgovornih centara za mlade u zemlji, koji kroz razne aktivnosti, usmjerava i motivira mlade ljude. Pored SPAJALICE, prisutni će moći dobro djelo učiniti i za Školu prijateljstva koja okuplja djecu do četvrtog razreda osnovne škole, kojoj stručni tim pomaže u učenju, rješavanju problema ili socijalizaciji", istakla je Abela Purivatra iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Svi polaznici se mogu registrovati putem web stranice te u septembru testirati izdržljivost na trci od 21.1 ili na četiri kilometra koliko je duga Novo Nordisk Fun Run trka.

Iz Udruženja Marathon Sarajevo ističu i da sa radom nastavlja Škola trčanja Klix koja za cilj ima da osnaži i da podršku početnicima koji će učestvovati u trkama koje Udruženje organizuje. Za kraj, pored polumaratona i Fun Run trke, iz Marathona najavljuju i trku ili šetnju od tri km samo za djevojke "Djevojke na trčanju", koja će biti održana 13. septembra, a kojoj je cilj da doprinese jačanju uloge žene u društvu i borbi protiv diskriminacije i predrasuda u sportu.