Bolji od Talijana u finalu
882

Hrvatski vaterpolisti osvojili historijsko zlato

Totalsport
Hrvati u finalu OI bolji od aktuelnih svjetskih prvaka (Foto: AFP)
Hrvati u finalu OI bolji od aktuelnih svjetskih prvaka (Foto: AFP)
Hrvatski vaterpolisti osvojili su zlatnu medalju posljednjeg dana Olimpijskih igara u Londonu. S uvjerljivih 8-6 Hrvatska je bila bolja od aktuelnih svjetskih prvaka Talijana.

Gotovo šest i pol minuta čekalo se na prvi pogodak "barakuda", a zatim je Ivan Buljubašić 1,34 minute prije kraja prve četvrtine zabio za smanjenje vodstva Talijana na 2-1, a nakon toga je krenulo. Maro Joković i Samir Barać zabili su po jedan pogodak u drugoj dionici utakmice za preokret na 3-2, a golman Josip Pavić zaključao je svoja vrata i Hrvatska je počela igrati kao i na dosadašnjem dijelu turnira.

Početkom treće dionice Maurizio Felugo poravnao je na 3-3, a onda je u manje od minutu Miho Bošković s dva pogotka ponovno doveo Hrvatsku u vodstvo i to na +2. U preostalih šest minuta treće četvrtine pogodaka nije bilo, pa se u posljednju dionicu krenulo s 5-3.

U manje od četiri minute Maro Joković postigao je dva pogotka i odveo Hrvate na velikih +4, a onda je Sando Sukno 3,14 minute do kraja stavio tačku na "i" i zabio za 8-4. Talijani su do kraja postigli još dva pogotka, ali uzalud. Hrvatska je nakon srebra iz Atlante došla do prvog zlata na Igrama.

Trener reprezentacije Hrvatske, Ratko Rudić, postao je prvi trener koji je osvojio tri zlatne olimpijske medalje s tri različite reprezentacije. Rudić je 1984. i 1988. osvajao zlato sa reprezentacijom bivše Jugoslavije, 1992. osvojio je zlato s Italijom, a sada i 2012. i s Hrvatskom. Uz četiri olimpijska Rudić ima još po tri svjetska i evropska zlata.

Možda je upravo ova utakmica bila posljednja za Ratka Rudića u prebogatoj trenerskoj karijeri, dok, što se tiče igrača, vrlo vjerovatno nećemo više gledati kapitena Samira Baraća, Igora Hinića, Franu Vićana i Damira Burića.

Recimo i da je najbolji strijelac utakmice s tri pogotka bio Joković, dok je Bošković zabio dva, a Sukno, Barać i Buljubašić po jedan.

 OI vaterpolo (m), finale:

Hrvatska - Italija 8-6 (1-2, 2-0, 2-1, 3-3)