sport
0

Hrvatska: Predstavljena velika biciklistička utrka Tour of Croatia

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Biciklistička utrka Tour of Croatia održavat će se od 19. do 22. aprila ove godine. U šest etapa utrke sudjelovat će 168 natjecatelja, a riječ je o jednom od najvažnijih sportskih događaja za Hrvatsku.

Utrka se održava u Hrvatskoj već dvije godine, a natjecatelji će na biciklima prijeći više od hiljadu kilometara. Uključeno je 12 gradova domaćina, a etape prolaze kroz više od 100 različitih mjesta. Sve će putem TV prijenosa moći pratiti gledatelji diljem svijeta.

Utrku će uživo prenositi Hrvatska radiotelevizija i Eurosport, a TV prijenos emitirat će se na šest kontinenata. Kolika je važnost utrke potvrđuju i pokroviteljstva predsjednice Republike, Vlade, dva ministarstva te brojni sponzori.

Na predstavljanju je sudjelovao i ministar turizma Anton Kliman koji je za ovu biciklističku utrku ocijenio da je od državne važnosti. Kazao je kako očekuje da će brojni televizijski prijenosi diljem svijeta popularizirati Hrvatsku kao turističku destinaciju. Iskazao je zadovoljstvo što će se ove godine utrka odvijati i u Slavoniji te sjevernim dijelovima Hrvatske.

Na trasi utrke su i Nacionalni par Plitvičke jezera i Krka, a snimke će prezentirati i Kopački rit, zatim parkove prirode kao što su Velebit, Učka i Biokovo, što je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović ocijenio odličnim jer je prošle godine posjećenost parkovima u zemlji porasla.

Na predstavljanju je sudjelovao i zagrebački gradonačelni Milan Bandić jer Zagreb će ove godine biti domaćin finalne etape utrke Tour of Croatia.

U Tour of Croatia sudjelovat će 168 natjecatelja, a u Hrvatsku dolazi oko 200 članova njihova popratnog osoblja.

Utrka će započeti u Osijeku gdje će se preko Ludbrega do Varaždina odvesti 230 kilometara. Nakon toga utrka se seli na Plitvička jezera u etapi dugoj 240 kilometara do Splita. Slijede etape Makarska – Šibenik, Crikvenica – Vojak na Učkoj, Sv. Martin na Muri – Zagreb, a tzv. ekipni kronometar vozit će se na 40 kilometara od Poreča do Umaga.