Takmičenje u Baru
0

Hrabri Banjalučani skakali iznad Crne Gore

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Vazduhoplovnog saveza Crne Gore i Aerokluba "Podgorica", a pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u nedjelju je na stadionu SRC "Topolica" otvoren 23. Jadranski padobranski kup. Našu zemlju je predstavljao Padobranski klub Banja Luka.

Na otvaranju je govorio general pukovnik Sergej Maev, koji je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da u ime ruske reprezantacije aktuelnih šampiona svijeta padobranstva, pozdravi sve prisutne goste i takmičare i zahvali organizatorima na mogućnosti da se jedan ovakav prestižan šampionat održi u Baru, gradu iz kojeg će ponijeti najljepše utiske.

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević. Obraćajući se učesnicima, brojnim gostima i građanima Bara, Pavićević je istakao da je ovo veliki događaj za Opštinu Bar, koja je uvijek znala da prepozna kvalitet sportskih nadmetanja, čiji cilj nije samo popularisanje sporta, već i promocija Bara kao turističke destinacije.

Na ovogodišnjem kupu, koji će trajati tri dana, učestvuje 40 takmičara iz zemlje i inostranstva, svrstanih u 10 ekipa. Među učesnicima je i reprezentacija Rusije, apsolutni šampion svijeta u padobranstvu, u čijem sastavu su i aktuelna svjetska šampionka Svetlana Klenina i apsolutni vice-šampion svijeta Sergej Burenjin.

Pored njih, na ovogodišnjem izdanju kupa učestvuju i predstavnici Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Ukrajine i Švedske.

Po kvalitetu takmičara koji ove godine učestvuju na Jadranskom kupu, ovo je jedno od najprestižnijih padobranskih takmičenja u Evropi.

Ruski padobranac Dmitri Maksimov pobjednik je 23. Jadranskog kupa u Baru. Maksimov je, nakon sedam serija skokova, pobijedio sa 13 poena. To je njegov treći trijumf u Baru, a najbolji je bio i 2000. i 2001. godine. Sa 16 poena drugo mjesto osvojio je Mađar Laslo Orsi, dok je njegov sunarodnjak Ištvan Antaloš bio treći sa 19 poena. Najbolji crnogorski reprezentativac bio je Saša Dragojević na 16. mjestu sa 39 poena.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Ruskinja Irina Turavina sa 18 poena, ispred sunarodnjakinja Kubov Ekškejeve sa 19 i Anđele Govorove sa 36 poena. Jedina crnogorska padobranka na takmičenju u Baru, Nikšićanka Anamarija Grubač, zauzela je deveto mjesto sa 109 poena. U ekipnoj konkurenciji trijumfovala je muška selekcija Rusije.

Šampionat je održan u disciplini skok na cilj, a skokovi su izvođeni sa visine od hiljadu metara. To je disciplina u kojoj se skok izvodi na padobranski cilj, odnosno na elektronski disk poluprečnika 15 centimetara. Centar, koji donosi nula kaznenih bodova, veličine je dva centimetra u prečniku. Svaki centimetar udaljenosti od samog cilja boduje se kaznenim bodom. Pobjednik se dobija sabiranjem negativnih poena, odnosno trijumfuje onaj takmičar koji sakupi najmanje negativnih poena.

Inače, otvaranju je prethodio aeromiting, koji je trajao 30 minuta.