sport
25

Hrabra gesta olimpijskog trkača mogla bi koštati života

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Etiopljanin Feyisa Lilesa u nedjelju je osvojio drugo mjesto na olimpijskom maratonu u Rio de Janeiru. Međutim, gest sa kojim je prošao kroz cilj pribavio mu je više medijske pažnje od osvojenog srebra.

Lilesa je kroz cilj prošao sa podignutim rukama, praveći gestu povezanu sa Oromo protestima u Etiopiji. Ovi protesti počeli su kao pokušaj zaustavljanja vlade od proširivanja granica glavnog grada Addis Ababe u okružna sela gdje žive pripadnici Oromo etničke grupe. Oromo je najveća etnička grupa u zemlji, te se protestima priključilo mnogo ljudi.

Odgovor vlade bio je žestok, te su od novembra 2015. godine ubili oko 400 ljudi i povrijedili još na hiljade drugih zbog učestvovanja u protestima, tvrdi organizacija Human Rights Watch. Ova organizacija navodi i da je među ubijenima i veliki broj djece ispod 18 godina.

Feyisa Lilesa je na konferenciji za novinare otkrio koliko je rizikovao svojom hrabrom gestom.

"Ako odem nazad u Etiopiju, mogli bi me ubiti. Ako me ne ubiju, možda će me staviti u zatvor. Ako me ne zatvore, onda će me blokirati na aerodromu. Napravio sam odluku, možda se preselim u neku drugu zemlju", rekao je Lilesa.