sport
0

Hokejaški klub Bosna slavi 30. rođendan

FENA
Hokejaški klub Bosna danas proslavlja 30. rođendan. Tim povodom će u Olimpijskom centru Zetra od 18 sati biti odigrane revijalne hokejaške utakmice, a posjetioci će imati priliku da gledaju najmlađe selekcije, kao i veterane koji su uz klub od njegovog nastanka. Među njima tu će biti Brian Joket (Kan), Zmago Berlec (Slo), Goran Grajdić (SAD), Srđan Mučibabić (Kan) i drugi.

U HK Bosna, osnovanom 1980. godine, danas igra stotinjak igrača raspoređenih u nekoliko starosnih kategorija. Jedan od najvećih problema s kojima se klub susreće je nedostatak adekvatne ledene dvorane u kojoj bi hokejaši mogli trenirati i održavati takmičenja, saopćeno je iz HK Bosna.

"Iako Ledena dvorana Skenderija ima sve preduvjete za postavljanje leda, a novac koji je za to potreban (oko 300.000 KM) već postoji, još nije došlo do njenog vraćanja ledenim sportovima. Uprkos obećanjima i podršci od gradskih općina, Grada i Kantona Sarajevo, Ledena dvorana se i dalje koristi za druge namjene. Stoga su brojni klizači i hokejaši u 'olimpijskom gradu' primorani da osam mjeseci godišnje obavljaju tzv. 'suhe treninge', ili da putuju u susjedne države kako bi produžili treninge na ledu", navodi se u saopćenju i podsjeća da je zbog toga rukovodstvo HK Bosna i Saveza hokeja na ledu BiH postiglo dogovor s predstavnicima Saveza hokeja na ledu Srbije da juniori do 16 godina nastupaju u ligaškom U16 takmičenju Hokej Saveza Srbije.

Predsjednik HK Bosna Damir Dervišefendić kaže kako članovi kluba i ostali aktivisti, zajedno s ostalim klubovima klizačkih sportova, već godinama pokušavaju vratiti Ledenu dvoranu Skenderija u prvobitnu namjenu.

"Tri do četiri mjeseca leda, koliko ga u Sarajevu imamo, jedva mogu zadovoljiti rekreativne potrebe. Sportistima treba kontinuitet kako bi se mogli uključiti u regionalna takmičenja", saopćeno je iz HK Bosna.