sport
135

Hokejašice BiH igraju prvu međunarodnu utakmicu

Klix.ba
Historija bosanskohercegovačkog hokeja uskoro će postati bogatija za prvi međunarodni nastup ženskog tima. Desetak hokejašica koje treniraju u Sarajevu, okupljene u timu Blue Bulls, u subotu će zaigrati prijateljsku utakmicu sa igračicama KHL Sisak.

Desetak igračica koje će na njihovom gostovanju u hrvatskom gradu Sisku predvoditi selektor bh. reprezentacije Anthony London, do sada su imale takmičarska iskustva ali u mješovitim ekipama. Ovo će biti prvi put da naša ženska ekipa odmjeri snage sa nekim drugim ženskim timom.

Ženski hokej u našoj zemlji egzistira već četvrtu zimsku sezonu, ali zbog nedostatka adekvatne infrastrukture za treniranje, formiranje stabilnog tima napreduje veoma sporo. Poznato je da u Sarajevu ne postoji ledena dvorana koja bi mogla biti baza ledenim sportovima. Jedino vrijeme kada pobornici hokeja i klizanja imaju mogućnost da se bave svojim aktivnostima su dva zimska mjeseca kada je led postavljen u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Kroz sve ostale mjesece, hokejaši i hokejašice održavaju tzv. suhe treninge, što demotivira mnoge mlade ljude koji žele uživati u atraktivnosti sportova na ledu. Za usporedbu, u glavnim gradovima u regiji postoji više ledenih dvorana koje su aktivne i do devet mjeseci godišnje.

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) već godinama promovira rodnu ravnopravnost u ovom sportu. Prvo svjetsko prvenstvo u ženskom hokeju održalo se 1990. , dok se ženski hokej na Olimpijadi prvi put igrao 1998. godine. Nema veće razlike u pravilima, osim što se u ženskom hokeju napad tijelom ne dozvoljava. U prvom planu je umijeće u vođenju paka, taktika i brzina.

Muška i ženska hokejaška oprema ne razlikuju se mnogo, s izuzetkom kacige. Muškarcima je dozvoljeno da na kacigi imaju vizir od pleksiglasa dok žene moraju nositi zaštitnu mrežicu preko cijelog lica.

Po pravilima IIHF-a, djevojčice i dječaci igraju u zajedničkim timovima sve do svoje 12 godine. Na nedavno održanom međunarodnom turniru Happy Hockey Days u Sarajevu imali smo priliku vidjeti veći broj talentiranih igračica. No kada je riječ o ženskim timovima, oni su i u regiji rijetkost. Iz tih razloga i ženski tim Hokejaškog kluba Sisak s nestrpljenjem očekuje ovu utakmicu.

"Hokejaški sport u BiH je u snažnom usponu. Hokejaška reprezentacija BIH u aprilu, po prvi put u svojoj historiji učestvuje na Svjetskom prvenstvu, u trećoj diviziji. Preko stotinu mladih hokejaša u uzrasta do 10 godina uključeno je u ovaj sport u BiH. Ponosni smo što i naša zemlja slijedi preporuke Svjetske hokejaške federacije u smislu promocije jednakih mogućnosti za sve i prati globalne trendove podizanja vidljivosti žena u sportu", izjavio je selektor reprezentacije BiH u hokeju na ledu Anthony London.