sport
846

Historijski uspjeh za BiH: Armin Gredić prvak Evrope u taekwondou

Klix.ba
Selekcija Univerziteta u Sarajevu završila je učešće na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u taekwondou, ostvarivši još jedan historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu. Armin Gredić osvojio je titulu prvaka, na najvećoj smotri studenata Evrope u kategoriji do 87 kg, a Ivan Šolić je bio bronzani u kategoriji preko 87 kg.

Armin Gredić, student Zdravstvenih studija u Sarajevu i član sarajevskog Novog Grada je nakon kvalifikacionih borbi, u četvrtfinalu porazio predstavnika Austrije, u polufinalnoj borbi predstavnika Njemačke i u finalu, odlukom sudaca, nakon dodatne četvrte runde zasluženo slavio protiv bjeloruskog takmičara.

Ivan Šolić, student Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, te član korčulanskog taekwondo kluba Forteca, je u regularnom tijeku takmičenja, nakon prve pobjede protiv predstavnika Kipra, u drugoj borbi poražen od takmičara iz Austrije. U repasažu, nakon toga pobijedio je predstavnika Njemačke, te je zaustavljen od predstavnika Portugala, tako da je ostao na izuzetno solidnoj trećoj poziciji Evropskog univerzitetskog prvenstva.

Još jedan član ekipe, Alen čukurija izgubio je prve borbe kako u regularnom tijeku takmičenja tako i u repasažu, od predstavnika Bjelorusije i Slovačke i nažalost ostao bez plasmana. Alen Čukurija je nastupao u kategoriji kategoriji do 74 kg, student je Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu i također član sarajevskog Novog Grada.

Univerzitetsko prvenstvo Evrope održavalo se od 10. do 14. novembra u Opatiji, a takmičenje je bilo odlična uvertira taekwondo nastupima na Evropskoj Univerzijadi koja je na programu naredne godine u Zagrebu i Rijeci.

Takmičare su vodili treneri Ante Šegedin i Belmir Berberović, koji su izjavili: "Ovo je bio izuzetno impresivan nastup naših takmičara na oficijelnom takmičenju Evropske univerzitetske organizacije EUSA. Kao što je i obećano iz stručnog štaba selekcije Univerziteta u Sarajevu, takmičari se vraćaju sa medaljama i to sa jednom od najsjajnijih".

Podsjetili su kako se ovo takmičenje nametnulo kao jedno od glavnih nastupa na kraju sezone, te kao prednastup kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riu koje se održavaju u januaru.

"Naši takmičari su pokazali da u spremni za ostvarivanje velikih rezultata, što je rezultat pomno isplaniranog programa treninga i nastupa na takmičenjima", kazali su treneri Šegedin i Berberović.