Odgodit će penziju
0

Haye se vratio, želi dvoboj protiv bilo kojeg Klička

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Bokserski teškaš, Britanac David Haye, izjavio je da će odgoditi svoje penzionisanje ukoliko jedan od braće Kličko pristane na borbu s njim.

Haye je planirao povući se iz profesionalnog bavljenja boksom prije 31. rođendana u oktobru, ali nakon što je izgubio pojas WBA prvaka od Vladimira u julu ove godine, Britanac je odlučio pričekati s penzionisanjem. Vitali će braniti svoj WBC naslov protiv Poljaka Tomasza Adameka ove subote, dok će Vladimir svoju iduću borbu imati u decembru protiv još neimenovanog protivnika.

"Ako mi Vladimir pruži revenš, u što iskreno sumnjam, ili Vitalij pristane na borbu sa mnom, odgoditi ću svoje penzionisanje za šest mjeseci", rekao je Haye njemačkom Bildu.

Britanac je rekao da je do ove odluke došlo nakon razgovora sa svojom porodicom i bivšim svjetskim prvakom Lennoxom Lewsiom, koji je prije osam godina pobijedio Vitalija.

"Razmislio sam o svemu nakon razgovora s porodicom i Lennoxom. Lewis mi je dao nekoliko korisnih savjeta kako bih mogao pobijediti Vitalija baš kao što je to on učinio 2003. godine", veli Haye.

Britanac je rekao da će meč Vitalija i Adameka gledati na televiziji i da će iz sveg grla navijati za Klička.

"Navijat ću za Klička, a to je nešto što ne bih uradio čak ni da spasim vlastiti život. Želim da pomete Poljaka, zadrži naslov i da onda meni pruži priliku za naslov. Vitalij bi mi trebao dati priliku, ako se usudi", priznao je Haye.

Britanac je nakon poraza od Vladimira okrivio i slomljeni nožni prst zbog kojeg nije mogao pružiti ono najbolje od sebe.

"Prst je sada u redu. Vitalij ima 40 godina i mora prestati u jednom trenutku. Za njegovu završnu borbu ja sam idealan protivnik. Poslao bih ga u penziju, ali bez pojasa", zaključio je u svom stilu Haye.