sport
18

Hamza Alić: Priželjkujem finalnu grupu

FENA
Hamza Alić
Hamza Alić
Najbolji bh. bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić, s trenerom Mehmedom Skenderom, 17. augusta putuju na Svjetsko prvenstvo u Pekingu, koje će biti održano od 22. do 30. augusta.

U timu Hamze Alića ne kriju optimizam pred nastup na svjetskoj reviji najbojih atletičara, a da za to ima osnova pokazuju i ovogodišnji rezultati. Ova sezona je za Alića jedna od najuspješnijih dosad i on priželjkuje ulazak u finalnu grupu dvanaest najboljih bacača na SP-u.

"Ova sezona mi je zaista dobra, posebno u prvom dijelu kada sam ispunio normu za svjetsko prvenstvo i olimpijske igre. Dobro se osjećam, naporno sam trenirao, i smatram da sam spreman. Treba očekivati jedan dobar hitac kako bi mogao da mi ukaže priliku da nastupim u finalu. Mislim da će trebati dužina od 20,20 metara za ulazak u finale, a ja to mogu baciti. Biću zadovoljan da ponovim nastup iz Berlina, otprije šest godina, a tada sam bio osmi. Kada bih to ponovio bio bih stvarno presretan, jer to je sami vrh svjetske atletike", kaže Alić.

Iza njega je odlična natjecateljska sezona. Na međunarodnom mitingu u Slovenskoj Bistrici, Alić je ostvario rezultat od 20,67 metara s kojim putuje na olmpijske igre u Riju.

Odličnu formu potvrdio je na pojedinačnom seniorskom prvenstvu BiH s 20,44 metra, zatim na Međunarodnom atletskom mitingu u Zenici s 20,44 metra, kao i na Evropskim igrama u Bakuu s bačenih 20,26 metara.