Za 2008. godinu
0

Hamza Alić i Marija Katić najbolji sportisti ZDK

FENA
Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji NIPD Naša riječ i Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona održana manifestacija "Izbor sportiste ZDK 2008. godine“.

Za najbolje sportiste ZDK-a u prošloj godini izabrani su bh. olimpijac, bacač kugle, Hamza Alić, član Atletskog kluba "Zenica“ i karatašica, Marija Katić, članica Karate kluba "Usora“.

Među 10 najboljih sportista ZDK-a u prošloj godini izabrani su još: Samir Salihović (Odbojkaški klub Kakanj), Tarik Jusufbašić (Aero klub "Izet Kurtalić“ Visoko), Ivan Divković (Rukometni klub Krivaja Zavidovići), Kenan Penjić (Boks klub Čelik), Džemal Mahmić (Klub borilačkih vještina Isak Zenica), Vinko Pravdić (Karate klub Viktorija Žepče), Sanela Salkić (Plivački klub Zenica-Željezara) i Amira Sirotanović (Odbojkaški klub Kakanj).

Najbolji sportisti u konkurenciji juniora su rukometaš Bosne Prevent iz Visokog Faruk Vražalić i atletičarka AK "Zenica“ Paša Šehić. Priznanje "Najbolji sportski kolektiv“ pripalo je Odbojkaškom klub Kakanj, dok su nagrađeni još Nogometni klub Čelik i Plivački klub Željezara-Zenica.

U kategoriji trenera za najboljeg je izabran Mehmed Skender, atletski trener iz Zenice, dok su nagrađeni još Luka Šimunović, karate trener iz Usore i Safet Ćerim, trener ragbijaša Čelika i selektor ragbi reprezentacije BiH. Najuspješnija juniorska ekipa je Škola rukometa Pingo-RK Maglaj. Specijalnom gostu večeri, Miroslavu Ćiri Blaževiću, selektoru nogometne reprezentacije BiH, uručena je posebna nagrada za "Sportski događaj 2008. godine“, što je prema ocjeni žirija bila utakmica nogometnih reprezentacija BiH i Estonije u kojoj je naša reprezentacija slavila sa 7:0, što je najuvjerljivija pobjeda od prijema NS BiH u FIFA.

Nagradu "Sportski uzor“ dobio je alpinista i osnivač Kluba ekstremnih sportova "Scorpio“ iz Zenice, Edin Durmo. Za najboljeg sportskog novinara izabran je Harun Bošnjak iz Zenice. Nagrade za životno djelo uručene su Alojzu Reniću iz Zenice i Muhamedu Sofiću iz Doboj Juga.

Najbolji sportisti u konkurenciji invalidnih osoba su Esad Salkić iz Maglaja i Sanela Redžić iz Zenice. Najbolja ekipa u invalidnom sportu je Invalidski odbojkaški klub "Zavidovići“.