sport
0

Goražde domaćin prvih Sportskih igara mladih BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Goražde će početkom naredne semice, 4. i 5. jula, biti prvi bh. grad u kojem će početi Sportske igre mladih BiH.

Riječ je o igrama koje se već 15 godina organizuju u Hrvatskoj, a prvi put dio ovog projekta bit će i mladi BiH.

Kako je Feni kazao pomoćnik načelnika Općine Goražde za društvene djelatnosti i opću upravu Sanid Zirak, sportski tereni u naselju Prvi Maj u Goraždu, ugostit će više od 700 mladih s područja cijele gornjodrinske regije.

"Ponosni smo na činenicu da će najveće amatersko sportsko takmičenje, koje će biti održano u deset gradova BiH, početi u Goraždu, koje je prvi domaćin dvodnevnih igara. Riječ je o značajnom projektu čiji je cilj zbližiti mlade ljude i promovirati sport", kazao je Zirak.

Učesnici Sportskih igara BiH su djeca osnovnih škola koja će se takmičiti u 10 disciplina. Od timskih sportova igrat će se mali nogomet, ulična košarka, odbojka, odbojka na pijesku i rukomet, od pojedinačnih tenis, stoni tenis, badminton i šah, a bit će organizovana i igra između dvije vatre u kojoj ekipe mogu biti sastavljene od dječaka i djevojčica.

Najuspješniji pojedinci i ekipe sudjelovat će na bh. finalu u Sarajevu, a za najbolje predstavnike Bosne i Hercegovine osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu sudionika regionalnog finala u Splitu u augustu.

Priliku da učestvuju na prvim Sportskim igrama mladih u BiH imat će djeca iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Bihaća, Zenice, Širokog Brijega, Orašja, Goražda, Travnika, Livna, ali i okolnih mjesta.

Počasni predsjednik Igara je Ivica Osim, a bh. ambasadori Vedad Ibišević, nogometni reprezentativac BiH i Danijel Šarić, golman rukometne ekipe Barcelone.

Osim eminentnih ličnosti iz svijeta sporta, Sportske igre mladih dobile su i svesrdnu podršku od Vlade Federacije BiH i premijera Nermina Nikšića.