sport
2

Golf: Evropa osvojila Ryder Cup

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropa je ispunila svoju misiju u singlovima i osvojila 40. Ryder Cup u golfu pobijedivši SAD rezultatom 16,5:11,5 u Gleneaglesu.

Kapiten strane Paula McGinleya vodio je 10:6 u finalnom danu i postigao potrebnih 14,5 potrebnih za osvajanje Kupa kada je velški novajlija Jamie Donaldson pobijedio Keegana Bradleya 4 i 3.

Rory McIlroy postigao je pobjedu od 5 i 4 protiv Rickija Fowlera prije nego je Irac Graeme McDowell porazio Jordana Spietha sa 2 i 1.

Martin Kaymer ustinio je nas 16 da bi pobijedio Bubba Watsona 4 i 2, a Justin Rose se uspio vratiti kada je gubio četiri protiv Huntera Mahana, da bi s ugrabio polovinu u posljednjem pokušaju što je dodato ukupnom rezultatu Evrope.

Tridesetosmogodišnji Donaldson, koji je igrao u 10. meču, zapečatio je pobjedu protiv Bradleya sa zapanjujućim približavanjem 15. zelenoj što je izazvalo iskru oduševljenja na Perthshire hillsu.

"Veoma sam ponosan na sve igrače. Nisam mogao tražiti ni grama više od njih. Bio sam uključen u veliki broj Ryder kupova i vidio sam greške koje smo pravili. Promijenio sam neke stvari, doveo petog zamjenika kapitena koji je pomogao u pripremam igrača, posebno u poslijepodnevnim sesijama, ali imali smo 12 igrača koji su bili odlični", rekao je McGinley.

Evropa je osvojila osam od 10 Ryder Cupa, dok SAD nisu osvojile meč od 1993. godine.