sport
0

Glavne Laureuse dobili Lance Armstrong i Serena Williams

Klix.ba
Sinoć je u Monte Carlu održana svečana dodjela Laureus nagrada za najbolje sportiste protekle godine.

Sportisti godine su Lance Armstrong, u muškoj konkurenciji i Serena Williams, u ženskoj. Ovo dvoje Amerikanaca je dobilo prestižne Laureuse u zaista jakoj konkurenciji. Za sportistu godine, osim četverostrukog osvajača Tour De France Lance Armstronga koji je i dobio nagradu, nominirani su bili brazilska fudbalska zvijezda Ronaldo, Michael Schumacher svjetski prvak u Formuli 1 i Tiger Woods.

Ovo je za Lancea drugi Laureus, a prvog je dobio prije tri godine za "povratnika godine", nakon što je uspješno pobijedio rak i vratio se u još boljem svjetlu.

Serena Williams, koja je osvojila četiri Grand Slam turnira, osvojila je titulu najbolje sportašice u konkurenciji: Paole Radcliffe, Marion Jones i Janice Kostelić. Ronaldo, koji je pristustvovao dodjeli nagrada, dobio je nagradu za "povratnika godine" i nagradu "ekipa godine" za svoju reprezentaciju koja je osvojila Svjetsko prvenstvo.

Debitant godine je Kinez Yao Ming, igrač Houston Rocketsa.

Nagradu za životno djelo dobio je Gary Player, južnoafrička golf legenda.

Laureus Akademiju čini više od 40 slavnih sportista i sportistkinja, među kojima se ističu Boris Becker, Bobby Charlton, Martina Navratilova, Nadia Comaneci, Emerson Fittipaldi i John McEnroe.