sport
0

Generalni sekretar Odbojkaškog saveza BiH podnio ostavku

FENA
Generalni sekretar Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Ahmet Zahirović podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost.

U svom saopćenju Zahirović je obrazložio da se na taj nepopularan čin odlučio jer regionalne asocijacije još nisu svoje statute usaglasili sa Stautom OSBiH, što im je bila prva dužnost nakon Osnivačke skupštine OSBiH, i nastavile su s radom kao dvije autonomne asocijacije.

Zahirović dalje navodi da je članom 6. Statuta OSBiH definirano da godišnje nadoknade koje duguje svaki član određuje Generalna skupština.

"Takva odluka do sada nije donesena, međutim, to nije spriječilo regionalne asocijacije da od klubova uzimaju novčanu članarinu. Sve navedeno je omogućilo članovima Upravnog odbora OSBiH da se ponašaju i donose Odluke isključivo u interesu pojedinih klubova i regionalnih asocijacija, a na štetu OSBiH te da međusobnom "trgovinom" i sve češće spominjanim "džentlmenskim dogovorima" smjenjuju i postavljaju isključivo podobne i poslušnike. Iz tih razloga OSBiH ne posjeduje centralni registar, nema uvid u način i regularnost registracionog procesa, KUP i takmičenja u mlađim kategorijama.

Ovaj mukotrpan i težak posao posebno s aspekta finansija je pao isključivo na teret predsjednika, potpredsjednika, direktora reprezentacija i generalnog sekretara, dok su drugi u najvećoj mjeri posmatrači uvijek spremni na kritiku i osporavanje postignutog.

Kako su potrebe uvijek s razlogom veće od osiguranih iznosa praznine se popunjavaju iz prihoda od klubova, a na štetu plaća i naknada za rad u OSBiH i obnavljanje totalno istrošene i zastarjele infrastrukture Saveza", navodi se u saopćenju Zahirovića, koji je izrazio nadu da će njegova iznuđena ostavka doprinijeti prijeko potrebnim kadrovskim promjenama u OSBiH.