sport
0

Gec: Imamo strašne talente, ne bojimo se za budućnost karatea u BiH

Piše: D. B.
Mujo Gec (Foto: Dalibor Bošnjak/Klix.ba)
Mujo Gec (Foto: Dalibor Bošnjak/Klix.ba)
Seniorska karate reprezentacija BiH osvojila je srebrenu medalju u ekipnoj konkurenciji na 48. evropskom karate prvenstvu u Budimpešti, a to je ujedno bio povod za razgovor sa predsjednikom Karate saveza Federacije BiH Mujom Gecom, koji je govorio o trenutnom stanju, razvoju i budućnosti ovog sporta.

Gec je govoreći o historijatu Federalnog saveza najavio i skoro ujedinjenje sa Karate savezom RS, što je oduvijek bila želja obje strane.

"Savez Federacije BiH egzistira od 2006. godine i jedan od prvih koji se registrovao i počeo sa radom. U naredne dvije godine smo imali zajednička takmičenja sa entitetskim savezom, a potom je 2008. godine na snagu stupio Zakon o sportu, koji je zahtijevao drugačiju organizaciju. Rezultat te pravne i nestručne greške je to što se savezi do danas nisu ujedinili, što zbog ličnih razloga pojedinaca, što zbog objektivnih razloga. U Federaciji i u RS-u postoji volja za ujedinjenjem, a to bi trebalo da se dogodi krajem ovog mjeseca. Očekujemo i da će odluka Vrhovnog suda, na kojem teče proces registracije saveza, također ići u ovom pravcu. Ujedinjenje je potrebno zbog kontinuiteta nastupa na međunarodnom nivou. Ove godine će biti održano i glasanje da karate uđe u grupu olimpijskih sportova, što bi bila prilika za olimpijske medalje naših takmičara", rekao je Gec.

Budućnost karatea osigurana, u dvoranama sve više gledatelja

Na nivou BiH trenutno ima oko 200 klubova, a Gec smatra da je budućnost karatea osigurana.

"U Federaciji egzistira više od 150 klubova od kojih je jedan dio uključen u Karate savez BiH, dok drugi nisu, a to bi se postiglo ujedinjenjem. U RS-u postoji oko 50 klubova. Dakle, u BiH ih je više od 200, tako da se ne sekiramo za budućnost našeg sporta", smatra Gec.

Na području naše zemlje se redovno održavaju različita takmičenja na kojima nastupadju domaći, ali i takmičari iz regiona.

"U BiH se organizuju svi oblici i nivoi takmičenja, klupska, kantonalna, državna, a ona su preduslovi za međunarodna takmičenja. Kod nas se organizuju i turniri otvorenog tipa na kojima učestvuju i takmičari iz zemalja bivše Jugoslavije. U saradnji sa kolegama iz RS-a organizujemo prvenstvo i kup BiH. Otvoreno prvenstvo će biti u junu u Trebinju, a kup je organizovan u Sarajevu u novembru prošle godine", kazao je predsjednik Karate saveza Federacije BiH.

Karate je u BiH popularan sport, a u dvorane dolazi sve veći broj gledatelja.

"Publike uvijek ima, uglavnom su to roditelji i rodbina, koji su njihovi sponzori. Publika je zainteresovana za karate, ne mozemo se požaliti. Nama je važno da se prenosi interesovanje, a u dvoranama je evidentno sve više gledatelja", izjavio je Gec.

Reprezentaciju predstavljaju samo najbolji karatisti, odličja ne nedostaje

Selekcija takmičara za reprezentaciju se vrši na osnovu kontinuiranih dobrih rezultata.

"Takmičari koji se pokažu na turnirima, kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima imaju mjesto u reprezentaciji. Dakle, u taj tim ulaze najkvalitetniji takmičari. a najvažniji kriterij za ulazak u reprezenraciju su kontinuirani dobri rezultati", jasan je bio Gec.

Karate reprezentacija BiH bilježi značajne rezultate. Bh. karatisti su medalje donosili sa svih takmičenja u ovom sportu. Ukoliko karate postane olimpijski sport, velika je prilika da BiH dobije i zlatnog olimpijca.

"Karate je najrazvijeniji sport u BiH poslije nogomet, ali neupitno najtrofejniji. Naši takmičari su osvajali odličja u svakoj federaciji, ni sa jednog takmičenja se nismo vratili bez odličja. Nedavno je osvojena srebrena medalja u Budimpešti, a prošle godine smo u Škotskoj osvojili treće mjesto ekipno, kao i dva treća mjesta u pojedinačnoj konkurenciji. Gdje god da se pojavimo, prijetnja smo ostalim reprezentacijama, niko nas ne želi za protivnika. U vrhu smo Evrope i svijeta kada je riječ o razultatima. Odličja su pokazatelj kvaliteta i kontinuiteta, što je riejtkost u bh. sportu. U regiji smo preuzeli primat, a dokaz tome su pobjede nad takmičarima iz zemalja u regiji na proteklom evropskom prvenstvu. Imamo strašne talenteU svijetu karatea smo stekli poštovanje i dokazali kvalitet. Ukoliko karate postane olimpijski sport, imat ćemo šansu da se okitimo olimpijskim zlatom", rekao je Gec.

Novac u bh. sportu nepravilno raspoređen, za uspjeh ključno obrazovanje trenera

On smatra kako novca u bh. sportu ima, ali da nije pravilno raspoređen.

"Država pomaže onoliko koliko i drugim spotovima. Mi nemamo velikih zahtjeva jer oprema dugo traje, ali su problem putovanja na takmičenja. Imamo dva sistema finansiranja, to su sufinansiranje roditelja i države, s tim da najveći teret podnose roditelji. Pokušavamo da osiguramo potpuno sufinansiranje našim takmičarima. Nije tačno da novca u BiH za sport nema, radi se o 25 miliona godišnje, ali novac nije pravilno raspoređen i zbog toga se pare doslovno bacaju. Sport u BiH je potrebno kategorisati pa na osnovu toga ulagati", tvrdi Gec.

Za vrhunske rezultate je osim talenta ključno obrazovanje trenera.

"Potreban nam je sistem školovanja trenera, centri za treninge, a tada će i rezultati vjerovatno biti bolji. Ukoliko karate postane olimpijski sport, bit će potrebna i veća ulaganja. Rezultati nisu slučajni jer u karateu su visokoobrazovani ljudi, kvalitetna struktura trenera. Većina trenera ima ima završene trenerske škole što je neophodno za licenciranje. Redovna edukacija je jedan od osnovnih faktora uspjeha" izjavio je Gec.

Velika očekivanja na međunarodnom nivou

Karate reprezentaciju BiH u junu očekuje svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u Sloveniji. Očekivanja su opravdano velika.

"Reprezentacija će od 6. do 9. juna nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Sloveniji, a tu također očekujemo sjajne rezultate. Pripreme su počele, takmičari se nalaze na Igmanu u objektu MUP-a KS. Od naših karataša očekujemo dobre rezultate. Takmičari koje treba izdvojiti su Miralem Mandžuka, Jasmin Kovačević, koji su seniori i iskusni takmičari, osvajači medalja, a tu su i djevojke, Belma Krajišnik, Berina Fejzić, Lejla Softić, Elizabeta Zovko (kate), Dajana Đanko, Dalila Ivković, Emina Alibegović, Lejla Softić, Nerma Okanović i Sanela Hrnjica (borbe). Tokom priprema ćemo odrediti putnike u Sloveniju", završio je Gec.