Rizičan sport, ali i zadovoljstvo
1

Gazić: Cilj je osvojiti sjevernu stijenu Matterhorna

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Koliko je alpinizam rizičan sport, uvjerili smo se proteklih dana, ali za 21-godišnjeg Zeničanina Armina Gazića, on još uvijek predstavlja zadovoljstvo.

Armin Gazić je student 4. godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a sa 12 godina počeo se baviti alpinizmom. Svoje penjačke sposobnosti počeo je izgrađivati u klubu ekstremnih sportova Scorpio u Zenici, te dodaje da su ga uvijek privlačili ekstremni sportovi i ljubav prema planini.

"Posljednjih pet godina počinjem se aktivnije baviti alpinizmom i svaki alpinisitički uspon nosi neko novo iskustvo i neke nove naučene lekcije. To je specifičan sport, gdje za postizanje određenog sportskog uspjeha rizikujete svoj život, a balans između rizika i uspjeha čini ovaj sport za mene privlačnim.", izjavio je Gazić.

U svojoj dosadašnjoj karijeri Gazić je zabilježio mnoge uspjehe i priznanja. Trostruki je prvak Bosne i Hercegovine u sportskom penjanju, učestvovao je na raznim takmičenjima, kao što su "Big Wall Speed Climbing" koje se održava u Nacionalnom parku Paklenica u Hrvatskoj, a učestvovao je i na Balkanskom prvenstvu u sportskom penjanju.

"Imao sam razne alpinističke uspone od Alpa gdje mogu izdvojiti solo uspon na Matterhorn visok 4.478 mnv, te alpinističke uspone na Tadžikistanu, na vrhove preko 5.000 mnv. Često kažem, hrabrost je kada činite ono čega se bojite, ne može biti hrabrosti ako se ne bojite", kazao je ovaj uspješni Zeničanin, koji dodaje da je alpinizam sport koji se živi, a ne trenira.

Prema riječima Gazića, alpinizam zahtjeva dosta odricanja i traži da se racionalno iskoristi slobodno vrijeme, a ni povrede nisu zaobišle ovog mladog alpinistu, pa se u razgovoru dosjetio i posljednje nezgode.

"Do sada nisam imao ozbiljnijih povreda, posljednja koja mi se desila je pad sa četiri metra visine, kada mi se odvalio komad stijene, hvatište, nakon čega sam imao pad pri kojem sam imao posjekotinu na obrazu i nagnječenje rebara. Mislim, sve dok postoji određena doza straha, ljudi su oprezni, kada tog straha nema, skloniji su greškama koje ih mogu koštati života.", kazao nam je Gazić.

Podršku u osvajanju vrhova pruža mu njegov penjački partner, Haris Kalajdžisalihović, kojem je zahvalan na podršci i na zajedničkom osvajanju planinskih vrhova, te se nada da će osvojiti i svoj najnoviji cilj, a to je sjeverna stijena Matterhorna koja je jedna od najzahtjevnijih na Alpama.

"Sjeverna stijena Matterhorna je jedna od posljednje tri koje su osvojene na Alpama. Najteže strane vrhova Alpa su sjeverne stijene, a jedna od najzahtjevnijih je i sjeverna stijena Matterhorna. Do sada nikome od Bosanaca i Hercegovaca nije pošlo za rukom da je osvoji, a bilo je dosta pokušaja. Cilj mi je da ja postavim zastavu Bosne i Hercegovine na taj vrh.", zaključio je Gazić u razgovoru za Klix.ba