sport
0

Gay: Neću trčati 200 m na američkim kvalifikacijama za SP

Totalsport
Tyson Gay
Tyson Gay
Američki 28-godišnji sprinter Tyson Gay najavio je kako će vjerovatno propustiti utrku na 200 metara na američkim kvalifikacijama ovoga mjeseca za Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom Daeguu, koje će se održati od 27. augusta do 4. septembra.

"Sa sigurnošću od 90 posto mogu reći da ću propustiti utrku na 200 metara na američkim kvalifikacijama. Zbog problema s kukom i drugih poteškoća ove sam godine propustio previše treninga. Teško je reći kada ću opet trčati tu dionicu", izjavio je Gay, te dodao kako planira nastup na 100 metara.

"Znam koliko sam treninga propustio ove godine. Možda neki misle da igram igrice, ali ja nisam takav igrač. Ja trčim s toliko srca i pobjeđujem bol. Ni ozljede me ne mogu spriječiti da trčim na treninzima 100 metara, ali za 200 metara morate fizički biti maksimalno spremni", objasnio je Gay.

Amerikanac je objasnio kako je bolove u desnom stopalu počeo osjećati prije utrke u Manchesteru u maju. Bol se pojačala kada se vratio u svoj trening-centar na Floridi, te se kasnije proširila od sredine stopala do pete, a zatim i do koljena. Sve ga je to koštalo izgubljenih dragocjenih treninga.

Gay je bio svjetski prvak na 100 i 200 metara na Svjetskom prvenstvu u Osaki. Na istim dionicama je na istom takmičenju prije dvije godine slavio Jamajčanin Usain Bolt, oborivši i na 100 i na 200 metara svjetske rekorde, dok je Gay uzeo srebro na 100 metara.

Prošle godine, Gay je u Stockholmu pobijedio Bolta na 100 metara u jedinom direktnom dvoboju. Nanio je tada Boltu prvi poraz nakon dvije godine.

Ove sezone je Gay istrčao na mitingu u Clermontu na Floridi 100 metara u vremenu 9.79, što je najbolji rezultat sezone na toj dionici.