Atletika
0

Gay istrčao 9,75 na američkim kvalifikacijama

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Američki sprinter Tyson Gay pobijedio je u jednoj od kvalifikacijskih utrka na Američkom državnom prvenstvu u Eugeneu, i to sa sedmim najbržim vremenom svih vremena (9,75).

Ono se, međutim, neće priznati, jer je brzina vjetra u leđa za vrijeme utrke bila 3,4 metra u sekundi, 1,4 m/s iznad dozvoljene.

Gay je nastup u Eugeneu iskoristio samo da bi provjerio formu. Ne mora se kroz kvalifikacije boriti za nastup na SP-u u Berlinu (15.-23. avgusta) jer ga je osigurao kao svjetski prvak 2007. godine u Osaki.

Njegovi su treneri potvrdili da neće više nastupati u Eugeneu, iako bi on to volio.

  • Tehnički gledano, trčao sam grozno. Užasno sam startao, izgubio pritom idealnu putanju. Gubio sam do 60. metra. Tek sam se u završnici uspio opustiti – izjavio je najbrži Amerikanac današnjice.

Bila je to prva Gayeva utrka na stotinu metara ove godine. Njom je sebi opet dokazao vrhunsku formu. Učinio je to već u maju kada je na 200 metara u New Yorku otrčao treće vrijeme svih vremena: 19,58. Samo su svjetski rekorder Usain Bolt (19,30) i njegov prethodnik Michael Johnson (19,32) išli brže od njega.

  • Nisam ovim nikom posebnom poslao poruku. Samo sebi. Vidim da imam što ponuditi na Svjetskom prvenstvu.