sport
0

Gari Kasparov svečano dočekan u Širokom Brijegu

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Bivši svjetski šahovski prvak i jedan od najvećih šahista svih vremena Gari Kasparov boravi danas u posjetu Širokom Brijegu na poziv istoimenog šahovskog kluba.

U pratnji svog domaćina, međunarodnog majstora i šahovskog prvaka BiH Željka Boguta, Kasparov je posjetio Šahovski klub Široki Brijeg, gdje su ga dočekali i načelnik Miro Kraljević, predstavnici Šahovskog saveza Herceg-Bosne te brojni ljubitelji šaha.

Općinski načelnik Miro Kraljević tom je prigodom Kasparovu uručio monografiju Širokog Brijega, istaknuvši veliko zadovoljstvo što je Široki Brijeg ugostio poznatu svjetsku osobu. Kraljević je istaknuo i da je ovaj posjet velika promocija Širokog Brijega u svijetu.

Kasparov je u svom kraćem obraćanju kazao kako mu je drago što je danas u Širokom Brijegu kako bi popularizirao tu drevnu igru na ovim područjima ali i cijeloj BiH. Izrazio je oduševljenje što je među okupljenima vidio puno mladih poklonika šahovske igre.

U kratkom razgovoru s novinarima Kasparov je kazao kako je u BiH stigao i kako bi zatražio podršku za bivšeg svjetskog prvaka Anatolyja Karpova, koji se kandidirao za predsjednika Svjetske šahovske organizacije (FIDA). Kako je kazao, ta je podrška u Sarajevu nažalost izostala, ali smatra da to nije odraz volje većine šahista Bosne i Hercegovine.

Tijekom posjeta Šahovskom klubu Široki Brijeg Kasparov je odigao i jednu šahovsku partiju sa Željkom Bogutom, koja je završila remijem, a nakon toga je u pratnji supruge posjetio crkvu na Širokom Brijegu i Franjevačku galeriju. Potom će Kasparov u širokobriješkom hotelu "Park" na 20 ploča odigrati simultanku, uglavnom s mlađim članovima Šahovskog kluba Široki Brijeg.

Inače, Gari Kasparov stigao je u Široki Brijeg iz Makarske gdje ljetuje zadnjih 14 godina, a prvi je put posjetio BiH 1979. godine kada je u Banjoj Luci sa samo 16 godina osvojio veliki međunarodni turnir.

Pored šahovskih nastupa, od 1980. Kasparov se aktivno bavi politikom. Vatreni je zagovornik demokracije. Prije nekoliko godina bio je kandidat za predsjednika Ruske Federacije. Oštar je protivnik Vladimira Putina.