sport
0

Gadhafi želi kupiti londonski Crystal Palace

NINA
Libijski vođa, pukovnik Moammar Gadhafi želi kupiti londonski nogometni klub Crystal Palace, saznaje danas britanska štampa.

Crystal Palace se ove godine vratio u Premijer ligu i trenutno traga za dodatnim izvorom velikih finansijskih sredstava.

Londonski "Guardian" saznaje da Gadhafi želi u stvari kupovinom britanskog nogometnog kluba ubrzati proces otopljavanja odnosa Libije sa Zapadom.

Predsjednik Crystal Palacesa Simon Jordan je izjavio "Guardianu" da će Gadhafijeva ponuda biti ozbiljno razmotrena i zavisit će od ponuđene cijene. Jordan je nagovijestio da nema nikakvih prepreka da Gadhafi kupi klub.

Libijska kompanija Lafiko, koju, kako tvrdi britanska štampa, kontrolira Gadhafi je već u nogometnom poslu u Italiji. U Juventusu ta kompanija posjeduje 5,31 posto dionica.

Nogometno tržište u Velikoj Britaniji je već odavno otvoreno za strance i strane investitore. Prvi stranac koji je u historiji britanskog nogometa kupio jedan klub je Milan Mandarić, vlasnik Portsmoutha.

Mandarić ima jugoslavenski i američki pasoš. On je otvorio put ruskom milijarderu Romanu Abramoviču koji je kupio popularni londonski Chelsea. I vlasnik londonskog prvoligaša Mohamed Al Fayed se tretira kao stranac jer nema britansko državljanstvo, iako već 42 godine živi u Britaniji.