Velika Britanija
0

Fudbaleri upozoreni da ne pljuju na terenu

FENA
Britanska agencija za zdravstvenu zaštitu (HPA) upozorila je danas fudbalere te zemlje da bi njihova navika da pljuju na terenu mogla da poveća opasnost od širenja novog gripa, piše "Independent".

HPA je to upozorenje uputila pošto su kod velikog broja igrača dva britanska tima Premijer lige - Blackburn i Bolton - uočeni simptomi virusa H1N1.

"Pljuvanje je svakako ružna navika. Nehigijenska i nezdrava, naročito ako pljujete u blizini drugih ljudi", naveo je portparol.

"Fudbaleri, kao i ostali, ne pljuju u zatvorenom prostoru, pa to ne bi trebalo da čine ni na fudbalskom terenu. Ukoliko pljuju blizu drugih ljudi, sigurno mogu da povećaju opasnost od prenošenja zaraze", naglasio je portparol HPA.

On je takođe istakao da bi fudbalski klubovi u svakom slučaju trebalo da sankcionišu pljuvanje, jer fudbaleri treba da daju primjer mladima koji se na njih ugledaju. Fudbaleri bi trebalo da primjenjuju iste mjere predostrožnosti kao i ostali da bi se spriječilo širenje novog gripa - da redovno peru ruke, a pri kašljanju i kihanju prekriju usta maramicom koju nakon upotrebe treba baciti, istakao je portparol HPA.

Portparol Premijer lige je, s druge strane, izjavio da se fudbalski klubovi pridržavaju savjeta zdravstvenih stručnjaka, navodi se u "Independentu".

Ukupan broj do sada registrovanih slučajeva novog gripa u Velikoj Britaniji je dostigao 53.000, a britanska zdravstvena služba je objavila da bi virusom H1N1 moglo da bude zaraženo čak 12 odsto stanovništva u toj zemlji.