Der Tagespiegel
0

Friedrich: Zbog visine mi je lakše nego Blanki

Totalsport
- Nerviraju me ta silna naklapanja o mojoj figuri i tjelesnoj masi - izjavila je Ariane Friedrich, njemačka skakačica u vis, u intervjuu za njemački Der Tagespiegel.

Njemica se priprema za Svjetsko prvenstvo u atletici koje sljedeće subote počinje u Berlinu. Najveća je favoritkinja, uz Blanku Vlašić, za zlato u svojoj disciplini, koju će dočekati s 57 kilograma.

Upravo rasprave o njezinome fizičkom izgledu, koje idu toliko daleko da se govori o pothranjenosti, ono su što je smetaju u njemačkoj javnosti.

  • Lično bih voljela da su mi bokovi još suženiji. No, sve je to skupa nebitno. Ne može se pljeskati mojim rekordima i istodobno govoriti da sam kost i koža - izjavila je atletičarka koja je sa 61 kilogram takmičarske težine ove godine došla na 57, a sve to na svojih 179 centimetara visine.

  • Četiri kilograma, nekome se to čini banalnom razlikom, pogotovo na moju visinu. No, dizati u zrak četiri kilograma više ili manje, to, vjerujte, nije nimalo banalno.

Na pitanje jesu li skakačice opsjednute mršavošću i je li Blanka Vlašić operirala štitnjaču tako da bi lakše mogla probaviti 1000 kalorija dnevno, u što su neki stručnjaci posumnjali, kako se navodi u intervjuu, Friedrich je odgovorila.

  • Ne, Blanki to nije bilo važno. Uistinu je imala problema sa štitnjačom: oči su joj bile “staklene” i imala je podočnjake. Na jednom je takmičenju čak pala u nesvijest. Sve je to jasno govorilo da je bolesna.

Kad je u pitanju razlika u visini između nje i hrvatske skakačice, Friedrich smatra da je ona u prednosti.

  • Blanka je visoka 193 centimetra, dakle 14 više od mene. Njezina visina, koja isprva izgleda kao prednost u odnosu na moju, otežava joj zato više koordinaciju. Također, ima više problema sa zaletom od mene, kao i drukčiju tehniku preskoka preko ljestvice. Moja visina daje mi stoga više prednosti nego njoj njezina.