sport
0

Francuski predsjednik Chirac primio delegaciju BiH

FENA
Delegacija BiH koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, a koju čine članovi Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i Borislav Paravac, te ambasadorica BiH u Republici Francuskoj Željana Zovko susreli su se u ponedjeljak u Parizu sa predsjednikom Republike Francuske Jacquesom Chiracom.

Predsjednik Chirac je rekao da mu je drago što može pozdraviti delegaciju BiH, koja boravi u Parizu povodom obilježavanja 10. godišnjice potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Zamolio je članove Predsjedništva BiH da, u ime francuskog naroda, koji je s narodima BiH preživljavao teške trenutke, a koji se nikada neće zaboraviti, prenesu poštivanje narodima BiH.

-Francuska je izgubila 84 vojnika angažovanih u mirovnoj misiji u BiH, kazao je ovom prilikom predsjednik Chirac.

Naglasio je da je BiH prošla kroz izrazito teške trenutke i tragedije, od kojih se Francuska sjeća osobito one u Srebrenici. Kazao je da je Francuska 27. maja 1995. godine odlučila zaposjesti Vrbanja most u Sarajevu i uz pomoć Engleske i tadašnjeg predsjednika Amerike Billa Clintona su oformljene snage za brzu reakciju. Uz sve to rješavanju situacije u BiH posebno je doprinio i angažman NATO vojnih snaga.

-Sporazum koji je 21. novembra 1995. u Daytonu parafiran, a 14. decembra 1995. u Parizu potpisan značio je kraj rata i tim sporazumom su otvorena vrata većoj ulozi Vijeća sigurnosti UN-a i stavljena tačka na ratna djelovanja, kazao je ovom prilikom predsjednik Republike Francuske. Također je naveo da se uvijek zalagao za izgradnju povjerenja, demokratije i solidarnosti u BiH.

Predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac podržava napore BiH ka njenom pristupanju EU i NATO savezu i izražava nadu o što skorije potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

-U ovom odlučnom trenutku u historiji Francuska je uz vas na putu ka EU, kazao je ovom prilikom predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac.

Čanovi Predsjedništva BiH zahvalili su na angažmanu Francuske u uspostavi mira u BiH i pružanju pomoći i kazali da će se sve raditi kako bi se BiH oformila kao moderna i savremena zemlja na evropskim principima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović zahvalio je francuskoj vladi na pomoći koju je pružila BiH i njenom angažmanu na potpisivanju Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

-Vama i francuskom narodu u ime naroda BiH veliko hvala što razvijamo BiH u miru, kazao je ovom prilikom predsjedavajući Jović. Također je zahvalio i obiteljima čiji su članovi izgubili živote u mirovnim operacijama u BiH i kazao da se na njih nikad neće zaboraviti.

Predsjedavajući Jović naglasio je da angažman Francuske nije prestao s potpisivanjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, već i dalje ima tendenciju da se BiH oformi po modelu savremene evropske zemlje.

Na temelju konvencije o kulturnoj raznolikosti, na bazi jednakopravnosti naroda, u skladu sa načelima EU gradit ćemo BiH, kazao je ovom prilikom predsjedavajući Jović i naglasio da su EU i NATO savez cilj BiH.

Jović je zahvalio Francuskoj na podršci BiH na tom putu i pozvao predsjednika Chiraca u uzvratnu posjetu, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.