Formula 1
0

Zviždač u Renaultu ključ rješenja afere

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Anonimni zviždač unutar F1 momčadi Renaulta bio je ključni svjedok koji je otkrio da je doista postojala urota kako bi Fernando Alonso na prijevaru došao do pobjede lani u Singapuru.

Nakon što su se pojavile prve sumnje u namještaljku, Renault je navodno krenuo u istragu, otprilike u vrijeme ovogodišnje Velike nagrade Belgije.

No, u početku nije mogao naći značajne dokaze da je postojala zavjera, sve dok nisu počeli razgovori s članovima momčadi. Jedan od njih je otkrio pozadinu cijelog slučaja. Rekao je kako je sve bila ideja Nelsinha Piqueta koji je s prijedlogom da se zabije u ogradu i tako izazove izlazak sigurnosnog vozila, a time i pobjedu Fernanda Alonsa, došao direktoru inženjeringa Patu Symondsu. Ideja je dodatno razrađena nakon što ju je Symonds izložio šefu momčadi Flaviju Briatoreu.

“Takav smo tok događaja izložili Patu Symondsu i Flaviju Briatoreu. Symonds nije opovrgnuo događaje, dok je Briatore uporno demantirao bilo kakvu umješanost u slučaj”, stoji u saopćenju Svjetskog motorsport vijeća.

Renault je potvrdio da je na temelju iskaza zviždača odlučio ne poricati optužbe, a zanimljivo je da je Piquet opovrgnuo da je on autor prijedloga. U svom je pismu utvrdio kako je za urotu saznao tek u nedjelju ujutro, na sam dan sporne utrke u Singapuru.

Dodajmo ovome kako se ponovno oglasio i šef natjecanja Formule 1 Bernie Ecclestone. Istaknuo je kako je doživotna zabrana sudjelovanja u automobilističkom sportu njegovu prijatelju Flaviju Briatoreu prestroga. Tvrdi da bi Briatoreovo izvinjenje bilo dovoljno da dobije blažu kaznu. No, Talijan se ni u jednom trenutku nije izvinio.