VN Njemačke
0

Webberu "pole-position", Hamilton drugi

Totalsport
Mark Webber
Mark Webber
Staza Nürburgring je ovih dana domaćin najboljim svjetskim vozačima Formule 1, a u subotu je odrađen i službeni trening za pozicije, prije nedjeljne, desete utrke sezone koja počinje u 14 sati.

Red Bull Renault je opet, kao svaki put dosad u sezoni, bio najbolji, ali ipak ne toliko da zauzme prve dvije pozicije.

Zanimljivost službenog treninga je ta da najbolji vozač ove godine, Nijemac Sebastian Vettel, neće u nedjelju startati iz prvog reda, što je rijetkost. Naime, na svim dosadašnjim službenim treninzima ove sezone je Vettel bio ili prvi ili drugi (sedam puta prvi, dvaput drugi). Također, prvi put Vettel iz prvog reda neće startati nakon 14 uzastopnih utrka (deset puta prvi, četiri puta drugi). Zadnji je puta jednako ili jače loš bio u Monzi 12. septembra prošle godine, kada je odvozio šesto vrijeme kvalifikacija.

Vettel je ostvario treće vrijeme, a ispred njega su se plasirali timski kolega Mark Webber kao najbolji, te Britanac Lewis Hamilton u McLarenu, i to u posljednjem krugu treninga. Britancu je to najbolji plasman od VN Malezije, druge utrke sezone održane 10. aprila.

Za Webbera je ovo druga utrka zaredom kako je ostvario najbolje vrijeme na službenom treningu. Prije toga je pobijedio u borbi za "pole-position" VN Velike Britanije.

Uz Vettela će u drugom redu na startu utrke biti još Španac Fernando Alonso iz Ferrarija, dok iz trećeg reda startaju Felipe Massa iz Ferrarija i Nico Rosberg, vozač Mercedesa.

Velika nagrada Njemačke, službeni trening:

  1. Mark Webber (Red Bull Renault) 1:30.079
  2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +0.055
  3. Sebastian Vettel (Red Bull Renaul) +0.137
  4. Fernando Alonso (Ferrari) +0.363
  5. Felipe Massa (Ferrari) +0.831
  6. Nico Rosberg (Mercedes) +1.184
  7. Jenson Button (McLaren) +1.209
  8. Adrian Sutil (Force India) +1.931
  9. Vitalij Petrov (Renault) +2.108
  10. Michael Schumacher (Mercedes) +2.403 ...