VN Monaka
0

Webberu pobjeda i vodstvo u ukupnom poretku

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šesta ovosezonska utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 pripala je australskom pilotu Red Bull-Renaulta Marku Webberu, koji je tako ostvario drugu ovosezonsku, a četvrtu pobjedu ukupno u karijeri.

Nakon što je u subotu osvojio četvrti pole-position u karijeri, Webber je sjajan vikend zaokružio i pobjedom na samoj utrci ostavivši iza sebe timskog kolegu Sebastiana Vettela 0.4 sekunde.

Kao što to obično biva na ulicama Monte Carla, najveća su se uzbuđenja dogodila na samome startu utrke, dok je u kasnijem toku praktički jedina prestizanja na stazi radio Fernando Alonso, koji je u utrku startao iz boksova nakon što je tijekom trećeg slobodnog treninga u subotu uništio bolid, te nije mogao sudjelovati na službenom, kvalifikacijskom treningu.

Na samome startu Vettel, koji je startao kao treći, uspio je prestići Renaultovog pilota Roberta Kubicu, dok su iza njihovih leđa Felipe Massa i Lewis Hamilton zadržali svoje četvrto, odnosno peto mjesto.

Ukupno je na utrci sigurnosni automobil (safety-car) izlazio na stazu četiri puta, prvi put u drugom krugu, posljednji put četiri kruga prije kraja. Alonso je na najbolji način iskoristio prvi njegov izlazak na stazu kada je nezgodu doživio Nico Hülkenberg, te je ušao u boks, promijenio gume  i potom ostao na stazi do kraja.

Držao je šesto mjesto sve do posljednjeg kruga kada se sigurnosni automobil maknuo sa staze, a nakon toga ga je uslijed njegovog proklizavanja uspio prestići Michael Schumacher i završiti ispred njega.

Do ove utrke vodeći u ukupnom poretku vozača, McLarenov vozač i aktualni svjetski prvak Jenson Button, bio je prisiljen odustati već u trećem krugu zbog problema s hlađenjem. Budući Button nije osvojio niti jedan bod, u ukupnom su ga poretku prestigla oba Red Bullova vozača, pa tako Webber i Vettel na vrhu imaju jednak broj bodova (78). Treće mjesto drži Alonso sa 73 boda, dok je Button sada četvrti s tri boda manje od Španca.

VN Monaka, rezultati:

  1. Mark Webber RBR-Renault 
  2. Sebastian Vettel RBR-Renault 0.4 s
  3. Robert Kubica Renault +1.6 s
  4. Felipe Massa Ferrari +2.6
  5. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +4.3
  6. Michael Schumacher Mercedes GP +5.7
  7. Fernando Alonso Ferrari +6.3
  8. Nico Rosberg Mercedes GP +6.6
  9. Adrian Sutil Force India-Mercedes +6.9
  1. Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes +7.3

 Ukupni poredak vozača:

  1. Webber 78 bodova
  2. Vettel 78
  3. Alonso 73
  4. Button 70
  5. Felipe Massa 61  

Ukupni poredak konstruktora:

  1. RBR-Renault 156
  2. Ferrari 134
  3. McLaren-Mercedes 129
  4. Mercedes GP 84 
  5. Renault 65