Formula 1
0

Webber vozio četiri utrke sa slomljenim ramenom

FENA
Mark Webber (Foto: Reuters)
Mark Webber (Foto: Reuters)
Vozač Red Bulla Mark Webber vozio je posljednje četiri utrke ovogodišnjeg šampionata Formule 1 s frakturom ramena.

Australac je povredu zadobio u padu s bicikla u Australiji u oktobru, poslije utrke za Veliku nagradu Singapura.

Tridesetčetverogodišnji Webber, koji je u novembru 2008. godine doživio prijelom potkoljenice i ramena u dva incidenta na biciklu u Tasmaniji, o posljednjoj povredi pisao je u knjizi "Up Front - 2010, A Season To Remember", koja će biti objavljena u Australiji ovog mjeseca.

"U nedjelju ujutro uoči utrke u Suzuki vozio sam bicikl prvi put nakon nesreće u Tasmaniji 2008. Vozio sam sa dobrim prijateljem. Iznenada, on je pao ispred mene a ja nisam imao gdje nego da padnem preko bicikla. Na desnom ramenu pretrpio sam povredu koju zovu 'skijaška fraktura'", napisao je Webber u knjizi.

Prije te povrede on je bio prvi u generalnom plasmanu, ali je pretrpio neobjašnjivi pad u formi i sezonu je završio kao treći, iza šampiona i timskog kolege Sebastiana Vettela i vozača Ferrarija Fernanda Alonsa. No, za gubitak titule nije okrivio povredu.

Zanimljivo je da Weber uopće nije rekao šefu Red Bulla Christianu Horneru za povredu. Za nju su samo znali njegov lični trener Roger Cleary i šef ljekarskog tima Svjetske automobilske federacije (FIA) Gary Hartstein.