Nakon teške nesreće
0

Vozačica Formule 1 Maria de Villota u umjetnoj komi

Totalsport
Maria de Villota
Maria de Villota
Španska vozačica Formule 1 Maria de Villota (32) nalazi se u stanju umjetno izazvane kome nakon teške saobraćajne nesreće pretrpljene u utorak na testiranju, objavili su iz njene ekipe.

"Liječnici su stavili Mariju u umjetnu komu. Oteklina na glavi se ne pogoršava, ali trebat će puno vremena dok ponovo ne bude dobro", komentirao je čelni čovjek Marussie John Booth.

Podsjećamo, teška nesreća se dogodila prilikom testiranja MR-01 bolida, na stazi pored aerodroma Duxford, u istočnoj Engleskoj. Zna se da je De Villota bolidom naletjela na kamion s opremom ekipe, a tačne okolnosti nesreće tek se trebaju utvrditi.

"Istraga će trajati mjesecima. Prije završetka istrage ne možemo spekulirati gdje je nastala pogreška", dodao je Booth.

De Villota je u nesreći ostala bez desnog oka, napukla joj je lubanja, a zadobila je i oštećenja lica, te se bori za svoj život nakon što je podvrgnuta nizu operativnih zahvata.

Tokom prva dva slobodna treninga za devetu ovosezonsku F1 utrku, VN Velike Britanije u Silverstoneu, brojni su vozači iskazali podršku De Villoti ljepljenjem naljepnice logotipa španske vozačice (asimetrična crvena zvijezda) na kacige svojih bolida. Među njima su bili i Lewis Hamilton i Fernando Alonso.