Formula 1
3

Vozači prijete bojkotom utrka Formule 1 zbog problema sa gumama

Klix.ba
Felipe Massa (Foto: AFP)
Felipe Massa (Foto: AFP)
Formula 1 je u krizi nakon što je jedan od najiskusnijih vozača u ovom takmičenju, Felipe Massa, nakon Velike nagrade Britanije i problema sa gumama najavio da vozači razmišljaju o bojkotu "najbržeg cirkusa na svijetu".

Podsjetimo, utrku u Silverstoneu obilježilo je eksplodiranje guma, a pet vozača imalo je ozbiljnih problema.

Sigurnost je bit moderne Formule 1, a direktor utrka, Charlie Whiting, je čak razmišljao da prekine utrku. Jean Todt, predsjednik FIA-e, zahtijevao je da dobavljač guma Pirelli učestvuje na radnom sastanku kako bi se preduzele potrebne mjere vezane za sigurnost.

"Naš prioritet je sigurnost vozača, zato smo i zatražili hitan prijedlog nakon analize", rekao je Todt.

Međutim, teško da će Pirelli srediti svoje gume do naredne utrke, budući da će se ona održati u Njemačkoj već narednog vikenda.

Vozači će prije vikenda održati svoj tradicionalni sastanak. "Sigurno je da ćemo razgovarati o mogućem bojkotu utrka. Potpuno sam siguran da se svaki vozač žali na gume. Nisu samo vozači imali problema. Mislim da je ovo neprihvatljivo kada je u pitanju sigurnost i veoma je opasno za sve nas. Ovo nije prva utrka na kojoj se nešto slično desilo. Ja sam već imao dva problema sa gumama, a i ostali su. Nije to do staze. Moraju nešto da učine za našu sigurnost", rekao je Massa, koji je ozbiljno povrijeđen na utrci u Mađarskoj 2009. godine.

Ovo nije prvi put ove sezone da su se gume našle u centru pažnje nakon utrke. Ipak, ovaj put se ne radi o njihovom izboru i performansama, već o eksplozijama. Gume su eksplodirale Lewisu Hamiltonu, Felipeu Massi, Jean-Ericu Vergneu, Sergiu Pérezu i Estebanu Gutiérrezu.

"Shvatamo ovu situaciju veoma ozbiljno. Moguće je da su neki faktori, specifični za ovu stazu, imali utjecaja na našu posljednju verziju guma", rekao je Paul Hembery, sportski direktor Pirellija.